A KDH javaslatot nyújt be a Mečiar-amnesztiák eltörlésére

2011. április 28. - 10:31 | Belföld
A KDH alkotmányos törvénymódosítási javaslatot készül benyújtani a parlamentbe, amellyel eltörölnék Vladimír Mečiar 1998-as amnesztiáit.

Ez mára hatodik próbálkozás arra, hogy eltöröljék az akkoriban megbízott államfőként tevékenykedő HZDS-vezér amnesztiáit, amelyekkel Michal Kováč volt köztársasági elnök fia állítólagos elhurcolóinak kegyelmezett meg.

Daniel Lipšic belügyminiszter Róbert Remiáš emlékére állított keresztnél megtartott sajtótájékoztatón jelentette be ezt. Remiáš 15 évvel ezelőtti meggyilkolását épp az államfő fiának külföldre való elhurcolásával hozzák összefüggésbe.

"Még ilyen hosszú idő elteltével is fontos, hogy az igazság esélyt kapjon egy független bíróságon" - jegyezte meg Lipšic.

Ez az intézkedés egyébként a kormányprogram része, ám a koalíciónak nincs meg a jóváhagyásához szükséges 90 szavazata. A Smer-SD elnöke, Robert Fico a múltban azzal támadta az amnesztiák eltörlésére irányuló törekvéseket, hogy bár nem morálisak Mečiar amnesztiái, de eltörölhetetlenek, amit az Európai Emberjogi Bíróság is megerősített. Fico azt is mondta, hogy akinek ilyen irányú ambíciói vannak, az akár le is adhatná a jogi diplomáját.

Lipšic erre úgy reagált, hogy több államban is töröltek már el amnesztiákat, ahol diktatúra működött, vagy azok gyanús körülmények között születtek. Emellett Fico szemére vetette, hogy egykor ő is azzal fenyegette meg Mečiart, hogy eltörli az amnesztiáit. 

Ján Figeľ, a KDH elnöke szerint egy gyilkosság 15 év elteltével is gyilkosság marad, éppen ezért elkerülhetetlen olyan bűncselekmények felderítése, amelyekben az államhatalom is szerepet játszhatott. 

Annak idején a Szlovák Titkosszolgálat vezetőjét, Mečiar párttársát, Ivan lexát is megvádolták azzal, hogy köze lehetett az államfő fiának elhurcolásához. Már jó pár éve szeretnék eltörölni a vitatott amnesztiákat. Legutóbb a Szlovákia Konzervatív Demokratái (KDS) elnevezésű pártformáció nyújtott be ezirányú javaslatot a parlamentbe Vladimír Palko által 2008-ban.

SITA/para