Chmel: Alkotmányellenes lenne a referendum a szlovák nyelv kizárólagosságáról

2011. május 4. - 20:38 | Belföld
Elvileg alkotmányellenes tehát nem lehet népszavazást tartani arról, hogy az egyetlen hivatalos nyelv a szlovák legyen Szlovákiában – jelentette ki szerdán Rudolf Chmel (Híd) az emberjogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes.

A Szlovák Köztársaság Alkotmányának 34. cikellye szavatolja a kisebbségi nyelvhasználatot 93. cikkely pedig kimondja, hogy alapjogokról, márpedig a kisebbségi jogok alajogok, nem lehet népszavazást tartani.

A szlovák nyelv kizárólagos hivatalos nyelvként történő használatát a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt szeretné deklaráltatni, az általuk kezdeményezett népszavazás által. Slotáék a vonatkozó referendum kiírásáért aláírásgyűjtést folytatnak. Szlovákiában minimum 300 ezer támogató aláírás kell ahhoz, hogy a köztársasági elnök mérlegelje a népszavazás kiírását.

Rudolf Chmel hivatala egyszersmind tízpontos nyilatkozatban cáfolta azokat a téveszméket, amelyekkel a közvéleményt bombázzák a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvénytervezetet, amelynek végszavazását a tervek szerint a parlament májusi ülésszakán kellene megejteni.

-para-