A Legfőbb Ügyészség nem kéri Štefanov mentelmi jogának felfüggesztését!

2011. május 6. - 13:24 | Belföld
A Legfőbb Ügyészség egyelőre nem kéri a parlamentet, hogy függessze fel Igor Štefanov (SNS) mentelmi jogát, ellenben a nyomozati iratot a faliújságtender ügyében Ladislav Tichý megbízott főügyész visszautalta a Speciális Ügyészséghez.

A Legfőbb Ügyészség szóvivője közölte, hogy mindezidáig nem volt minden részlet alátámasztva, ami indokolná, hogy ilyen lépésre kérjék a parlamentet. Egyben kifejezték nemtetszésüket is amiatt, hogy a politikusok nyilatkozatokat tesznek ez ügyben, amivel aránytalan nyomást gyakorolnak az ügyészség tevékenységére, és annak függetlenségére, amit ugyanakkor az alkotmány garantál.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy illetéktelen személyek nyilvánosan értékeljék a főügyész munkáját, és mediális nyomást gyakoroljanak az ügy mielőbbi megoldására annak komolyabb áttekintése nélkül. Egy komplikált jogi eljárásról van szó, amelynek keretén belül elsőként a közbeszerzési törvény szempontjából kell megvizsgálni az esetet, majd annak eredményétől függően levezetni a büntetőjogi felelősséget" - közölte a szóvivő. Egyben elutasította, hogy a faliújságtender ügyében való eljárás összefüggne a készülőben lévő, ügyészségekről szóló törvénnyel, ahogy azt Daniel Lipšic belügyminiszter állította.

Janušek és Štefanov feljelentették Lipšicet

Jana Benková, az SNS szóvivője közölte, hogy a párt elutasítja képviselői kriminalizálását és gyanúsítgatását. "Az SNS ebben az ügyben, Daniel Lipšic kijelentései ügyében is cselekszik, és mindkét képviselő büntető feljelentést tett, és nyilvános bocsánatkérést követel" - mondta. Hozzátette, hogy az SNS már Lipšic gyanúsítgatásait követően közvetlenül úgy nyilatkozott, hogy csak egy felfújt lufiról van szó, mindennemű megalapozott bizonyíték nélkül, valamint a belügyminiszter öncélú kiállásáról, hogy láthassa magát este a tévében.

Igor Štefanov is nyilatkozott, azt mondta, az eset a kezdetektől fogva túl van politizálva. "Továbbra is jelen lesz a politikai nyomás. Az ügyet kitalációk, féligazságok és hazugságok lengik körül. Meg kell várni, hogyan ítéli majd ezt meg a Legfőbb Ügyészség a jövőben" - jelentette ki a volt miniszter.

Tichý szerint nem egyértelmű, hogy bűncselekmény történt

Ladislav Tichý megbízott főügyész szintén elutasította, hogy a mentelmi jog megvonására benyújtandó nyomozói kérelem visszautalása összefüggene a főügyészválasztással. Daniel Lipšic szerdán abszurdnak és elfogadhatatlannak nevezte ezt a helyzetet. Úgy vélte, hogy a Legfőbb Ügyészség arra vár, hogy a választás megtörténjen. "Szükségük van a a képviselők szavazataira, és egy képviselőt büntető eljárás alá akarnak vonni. Addig pedig a mentelmi jogának szűkítésére irányuló javaslat nem jut el a parlamentbe, amit botrányosnak tartok" - vélekedett, hozzátéve, ezzel az ügyészség azt jelzi, hogy hajlamos védeni olyan képviselőket, akiket bűncselekménnyel gyanúsítanak. "Azt mutatja, hogy némely személyek törvények felett állnak. A Legfőbb Ügyészségnek pedig ez megfelel" - jelentette ki.

Tichý állítja, hogy a visszautalt nyomozati dokumentumok átvizsgálásában egyetlen főügyészjelölt sem vett részt, ő pedig nem kandidál a posztra. A visszautalást azzal indokolta, hogy még nem bizonyosodott be az sem, hogy a volt miniszter részéről törvénysértés történt, amely alapján Igor Štefanovot megalapozottan gyanúsíthatnák, ami pedig indokolná a mentelmi jogának megvonását."Amennyiben a közbeszerzési törvényt meg is sértették, meg kell vizsgálni, hogy az olyan méretet ölt-e, hogy az már bűncselekményként kezelhető" - közölte. Az irat tartalmazza az ellenőrző szervek, az Állami Számvevőszék, és a Közbeszerzési Hivatal állásfoglalását is, amelyek azonban Tichý szerint nem egyértelműek

SITA/para