Ficoék a megfelelő időre várnak...

2011. május 8. - 10:28 | Belföld
A Smer-SD elhalasztotta az Iveta Radičová leváltásának megkísérlését, azonban folyamatosan "dolgoznak rajta".

"A javaslaton dolgozunk, további indokok merülnek fel, csak a megfelelő időzítésre várunk" - közölte Erik Tomáš, a párt sajtószóvivője. Amint hozzátette, a leváltását bizonyosan javasolni fogják. A Smer eredetileg a húsvéti ünnepek utáni hétre tervezte a bizalmi szavazást, ám azóta már csaknem két hét eltelt.

Még régebb óta halogatják Ivan Uhliarik (SaS) miniszter leváltását, akit még januárban vádoltak meg klientizmussal, amiért szerintük a pneumokokkusz elleni vakcina esetében előnyben részesítette a Pfizer céget, amelynek alkalmazásában állt korábban. A szóvivő ennek kapcsán is úgy nyilatkozott, hogy további információkat gyűjtenek. Ezt mondta néhány hónapja is.

A Smer amiatt akarja leváltani Iveta Radičovát, hogy ő nem hívta vissza pénzügyminiszterét az adóigazgatóság bérleti botránya miatt. Miroslav Mikulčík, az adóigazgatóság elnöke ugyanis versenytárgyalás nélkül kötött bérleti szerződést a Nitra Invest céggel egy kassai épület bérletéről. A céget ráadásul az SDKÚ nyitrai kerületi elnöke vezeti. Mikulčík később lemondott posztjáról, miután Radičová erre kérte. Ivan Mikloš ugyanakkor kifejezetten utasította, hogy ne mondjon le. A lemondása után pedig az UNITAS projekt tanácsadójává tette, amely az adó-, vám-, és a biztosítási járulékok beszedésével foglalkozik.

SITA/para