Radičovának nincs kifogása az ellen, hogy Harabin nagy riválisa vezesse az NBÚ-t

2011. május 9. - 17:10 | Belföld
Iveta Radičová kormányfő közölte a sajtóval, semmi kifogása az ellen, hogy az SaS Peter Paludát jelölte a Nemzetbiztonsági Hivatal élére, az SDKÚ-frakció azonban még tanácskozik róla.

Radičová a koalíciós pártok vezetőinek tanácskozásáról érkezvén nyilatkozott így. Elmondta továbbá, hogy a Hídnak és a KDH-nak sincs kifogása. Azt azonban nem árulta el, hogy az SDKÚ-DS miért akar még külön tanácskozni a jelöléséről. Ellenben azt mondta, hogy erről Mikuláš Dzurinda pártelnököt kell megkérdezni.

Paluda jelenleg a Legfelsőbb Bíróság bírája, akit azonban felfüggesztettek amiatt, hogy Štefan Harabin fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene, amiért Paluda feljelentette őt. Paluda be sem léphet a Legfelsőbb Bíróság épületébe.

Dr. Peter Paluda (1959) a biztonsági témák, a bűnüldözés, a büntetőjog és az európai jogok szakembere. A Comenius Egyetem jogi karán szerzett diplomát, 1985 és 1987 között ügyészként dolgozott, 1994-túl a Legfelsőbb Bíróság bírája, 2004-től 2007-ig pedig az Eurojustban képviselte Szlovákiát. Ekkor Štefan Harabin hívta vissza posztjáról.

SITA/para