Napirenden a kisebbségi nyelvtörvény és a nemzetbiztonság

2011. május 22. - 11:38 | Belföld
Iveta Radičová kormányfő és a koalíciós pártok elnökei hétfőn találkoznak, hogy megvitassák a parlament jövő heti fontosabb programpontjait.

Richard Sulík, az SaS elnöke a főügyészválasztásról és a Nemzetbiztonsági Hivatal élére történő jelölésről szeretne tanácskozni, de napirendre került a Híd által előkészített kisebbségi nyelvhasználati törvény is, amelyet a kormány és a parlament első olvasatban jóváhagyott, azóta azonban számos észrevétellel éltek a koalíciós pártok.

Jozef Čentéš, ahogy a héten bejelentette, a nyílt főügyészválasztáson ismét indul a pozícióért. A koalíciós pártok támogatásukról biztosították, ám az egyes frakciók még külön-külön is megvitatják a jelölését.

Nem egyszerűbb a választás a Nemzetbiztonsági Hivatal élére történő jelölés esetében sem, ugyanis az SaS-jelöltjeit már több alkalommal blokkolták. Első jelöltjük Ján Stano volt, akit a többi párt azért nem tartott megfelelő személynek, mert Ivan Lexa idején állt a szlovák titkosszolgálat alkalmazásában. A következő jelölt Peter Paluda, akit az SDKÚ-DS blokkolt olyan indokkal, hogy nincs kellő vezetői képessége, perli az államot, és felülvizsgálna bizonyos korábbi vizsgálatokat.

A kisebbségi nyelvhasználati törvény is kemény dió lesz, ugyanis a kormány által már elfogadott, a kisebbségi nyelvhasználati küszöb 20-ról 15%-ra való csökkentése ellen már kifogásokat emelt a KDH és az Egyszerű Emberek is.

SITA/para