Matovič megegyezett a Híddal a kisebbségi nyelvhasználati törvényről

2011. május 23. - 18:30 | Belföld
Igor Matovič és a Híd párt egyezségre jutott a legtöbb vitás pontban a kisebbségi nyelvhasználati törvény kapcsán.

Matovič elárulta, hogy sikerült megegyezniük abban, hogy egy önkormányzati ülés akkor folyhat az adott kisebbség nyelvén, amennyiben a képviselő-testület mellett a polgármester is beleegyezik. Nem lesz benne a törvényben az a passzus, amely Szlovákia egész területén engedélyezné egy adott kisebbség tagja számára anyanyelve használatát közigazgatási eljárás keretén belül. "Nem tudtuk volna elképzelni, hogy például Turócszentmártonban szeretne valaki magyarul beszélni, és a hivatalnokoknak mindent meg kellene tenniük, hogy előkerítsenek egy magyar tolmácsot" - jelentette ki Matovič. Hozzátette, a közigazgatási szervek meghatároznak majd egy időpontot, amikor (szóban) a kisebbség nyelvén lehet intézni a hivatali ügyeket. 

Nem lesz elegendő emellett, ha a községi és városi rendőrök egymás között egy adott kisebbség nyelvét használják, miközben egy harmadik fél is jelen van. Matovič szerint eléggé arrogáns viselkedésre vallana, ha két rendőr egymás között például magyarul beszél, miközben a harmadik fél azt sem tudja, miről van szó.


Az eredeti tervezethez képest megmaradhat a kisebbségi nyelven sugárzott műsorok szlovák nyelvű feliratozása is. Matovič elmondta azt is, hogy semmilyen hivatalnak sem lesz kötelessége alkalmazni a kisebbség nyelvén értő alkalmazottat, és az egészségügyi intézményeknek és szociális otthonoknak sem lesz kötelességük tolmácsot biztosítani. Hozzátette, hogy ha egy alkalmazott beszél az adott kisebbség nyelvén, akkor nem fogják abban akadályozni.

Solymos László, a Híd frakcióvezetője elárulta, hogy még kedden is tanácskozni fognak a javaslatról, annak parlamenti vitáját azonban nem halasztják későbbre.

Matovič aláhúzta, hogy elsősorban a Híd felelőssége, hogy támogatást találjon a módosításhoz. Elmondta, hogy a vitájuk igényes, de konstruktív volt. "Bár kemény és néhol kellemetlen helyzet is adódott" - tette hozzá. Elmondta, hogy érthető az ellentét, mivel a Híd a kisebbségek jogaiért küzd,az Egyszerű Emberek pedig azért, hogy azzal ne szűkítsék a többség jogait.

Solymos végül még közölte, hogy reményei szerint a KDH részéről is számíthatnak a támogatásra, hiszen már többször is tanácskoztak a javaslatról, és megegyezésre jutottak.

SITA/para