Rafaj az egyik dunaszerdahelyi szlovák alapiskola sanyarú helyzetéről panaszkodott

2011. június 2. - 11:47 | Belföld
Rafael Rafaj, az SNS elnöke a szlovák tannyelvű alapiskolák dél-szlovákiai helyzetét kritizálta, Andrej Danko alelnök pedig azt, hogy a kisebbségi nyelvhasználati törvény amiatt mehetett át, mert a Smer kassai képviselői lepaktálhattak a Híddal.

Rafaj a dél-szlovákiai szlovák tannyelvű alapiskolák rossz helyzetét a dunaszerdahelyi Smetana ligeti alapiskolával illusztrálta, amely elmondása szerint az SNS-től kér segítséget.

Az alapiskola évente mintegy 33 ezer eurós tartozást halmoz fel a kiegyenlítetlen fűtésszámlákból. Rafaj szerint ez azért történhet meg, mert hosszú időn keresztül nem invesztáltak a hőszigetelésébe. Egyben szerinte az iskola ráfizet arra is, hogy ugyanarra a fűtési rendszerre kapcsolódik az önkormányzathoz közeli magángimnázium is. "Felszólítom a kormányt, hogy ezzel kezdjen el foglalkozni" - jelentette ki Rafaj. 

Andrej Danko SNS-alelnök rejtélyesnek nevezte, hogy a Smer-SD kassai képviselői miért nem vettek részt a kisebbségi nyelvhasználati törvény parlamenti szavazásán, ugyanis szerinte, ha a Smer összes képviselője jelen lett volna, akkor a kormányjavaslat nem megy át. Danko szerint egyúttal elgondolkodtató, hogy Bugár Béla, a Híd milyen módon jut be a Smer kulisszái mögé. "Richard Raši és Peter Žiga elnézést kérhetnének, hogy ilyen törvény átment. Sajnálnám, ha meglátnám Bugár Bélát egy üveg borral rohanni Raši ünnepségére" - jegyezte meg Danko.

SITA/para