Kivár a Híd a kisebbségi kultúrák támogatását rendező törvényjavaslattal

2011. június 7. - 11:55 | Belföld
A kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvényt a Híd addig nem ismerteti a koalíciós partnerekkel, amíg nem fogadják el végleg a kisebbségi nyelvtörvényt. A kisebbségi kultúrák támogatási rendszere így januártól nem fog változni, bár eredetileg ezt tervezték – tájékoztat az ujsz.com.

A kormány új törvényt fogad el, amely elősegíti a kisebbségi kultúrák megőrzését és további fejlődését – áll a kormányprogramban. A a tervezet jó egy hónapja el is készült, s ha elfogadnák, évente a jelenleginél sokkal több pénz jutna az állami költségvetésből a kisebbségi kultúrára, és a kulturális támogatási rendszer is megváltozna.

Az eredeti tervek szerint 2012 januárjában lépett volna hatályba a törvény, de ez a határidő már nem tartható. A Híd eredetileg májusban vitte volna a koalíciós tanács elé az ügyet, ám mivel elhúzódott a kisebbségi nyelvhasználati törvényről szóló egyeztetés, ezt nem tartották szerencsésnek. „Nem akarunk két fronton harcolni. Ha egyszerre több, a magyarokat érintő kérdésről vitázunk, gyengébbek a pozícióink, és sokkal nehezebb eredményt elérni” – magyarázta lapunk kérdésére Bugár Béla pártelnök. Szerinte leghamarabb szeptemberben kerülhet a parlament elé a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló tervezet. „Az államfő azonban biztos visszaküldi a parlamentbe a kisebbségi nyelvtörvényt, így arról még egyszer szavaznunk kell. Amíg ez le nem zárul, nem nyitunk meg másik, ilyen jellegű témát” – így Bugár. Hozzátette, a kultúrákról szóló törvény kapcsán legalább olyan kemény és elhúzódó vitára számít, mint a kisebbségi nyelvtörvénynél, és a koalíciós partnerekkel folytatott tárgyalások során a tervezet még jócskán változhat.

Az eddigi nyilatkozatok alapján úgy tűnt, a kormánykoalíció ősszel a szlovák állampolgársági törvény módosítását szeretné előterjeszteni, ami szintén „magyar téma”. Bugár ezzel kapcsolatban szkeptikus. „A márciusi kudarc után nehezen tudom elképzelni, hogy olyan megoldást találjunk, amit mindenki elfogad” – vélekedik Bugár. Bővebben az Új Szó mai nyomtatott kiadásában.

ujszo.com/para