Már 100 ezren a kizárólagos szlovák hivatali nyelvhasználat mellett

2011. június 12. - 11:26 | Belföld
Már több mint százezer ember írta alá azt a petíciót, amelyet az SNS annak érdekében indított, hogy referendumot írhasson ki a szlovák nyelv kizárólagos hivatali használata céljából.

A párt szóvivője, Jana Benková informált, hogy már százezer aláírás született, és folytatják a gyűjtésüket. Referendum kiírásához polgári kezdeményezés esetén 350 ezer aláírást tartalmazó petíciót kell átadni a köztársasági elnöknek.

Az SNS őszre szeretné összegyűjteni a szükséges aláírásokat. Ám még ebben az esetben sem biztos, hogy Ivan Gašparovič kiírhatja a népszavazást, amennyiben az ellentétben áll az alkotmánnyal.

A népszavazás arra kérdésre várná a választ, hogy "Amellett áll, hogy Szlovákiában hivatali jogviszonyban kizárólag a szlovák nyelvet hazsnálják?", miközben a a kisebbségi nyelvhasználatot a szlovák alkotmány 34. cikkelye az alapvető jogok közé sorolja. Az alkotmány 93. cikkelye pedig az ilyen jogok módosítása kapcsán megtiltja a referendum kiírását. Marek Trubač, az államfő szóvivője szerint Gašparovič egyelőre nem foglalkozik a kérdéssel, amely majd akkor lesz aktuális, ha az SNS-nek sikerült összegyűjtenie a 350 ezer aláírást.

SITA/para