Hitelcsalással vádolhatják a szlovákiai bankok a „titkos“ magyar állampolgárokat

2011. június 13. - 11:15 | Belföld
A szlovák állampolgárság elvesztése a jelzáloghitel igénylésére is hatással lehet. Aki újonnan szerzett magyar állampolgárságát a szlovák hatóságoknak nem jelenti be, és szlovák banktól jelzáloghitelt vesz fel, kockázatokkal kell számolnia – tájékoztat az ujszo.com.

Mivel a szlovák állampolgársági törvény értelmében abban az időpontban megszűnik a szlovák állampolgárságunk, amikor felvesszük a magyart (vagy más országét), szlovák személyi igazolványunk is érvénytelenné válik.

Ha másik állampolgárságát eltitkolva mégis ezzel venne fel valaki jelzáloghitelt, okirathamisítással ugyan nem, viszont hitelcsalással megvádolhatnák. Főleg akkor, ha a hitel felvételének feltétele a szlovák állampolgárság, de a hitelt felvevő nem közli a hitelezővel, hogy ennek a feltételnek nem tesz eleget, magyarázta lapunk megkeresésére Lancz Attila, a Fórum Intézet Jogsegélyszolgálatának munkatársa. „Ehhez az is szükséges, hogy az így hitelhez jutott személy a hitelező megtévesztésével kifejezetten kárt okozzon a hitelezőnek” – figyelmeztet a jogász. Ha ez így van, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel bűntethető az egyén.

Ha a hitel felvételéhez elegendő csak a szlovákiai lakhely (tehát nem feltétel a szlovák állampolgárság is), akkor esetünkben nem lehet szó hitelezési csalásról – emlékeztet Lancz. „Sem pedig abban az esetben, ha egyébként feltétel a szlovák állampolgárság, de a szlovák állampolgársággal nem rendelkező adós, aki megtévesztette a hitelezőt, rendesen fizeti a hitel részleteit, azaz nem okoz kárt a hitelezőnek” – állítja, hozzátéve, hogy ha nem is keletkezik kár, a hitelező úgy is különféleképpen büntetheti az adóst, például azzal, hogy a hitel egy összegben való visszafizetésére szólítja fel (az adós mégiscsak tévedésbe ejtette őt, ha nem is okozott kárt). Ezek a hitelezői büntetések viszont a hitelnyújtás konkrét feltételeitől függnek, és pénzintézetenként változnak. Érdemes tehát a banknál konkrétan rákérdezni, hogy a hitel megítélésének feltétele-e a szlovák állampolgárság megléte, vagy elég a szlovákiai állandó lakhely.

ujszo.com/para