Megszüntetnék a Kováč-amnesztiákat is

2011. június 15. - 12:32 | Belföld

A Mečiar-amnesztiák megszüntetésének tárgyalásakor az első szlovák köztársasági elnök, Michal Kováč amnesztiáit is megszüntethetnék a Technopol-ügyben, amikor is saját fiát mentette fel.

A parlament alkotmányjogi bizottságának mai ülésén volt terítéken a téma. A Kováč-amnesztiákat Róbert Madej (Smer) hozta fel, mivel szerinte azok esetében is vannak hiányosságok és egyformán kellene megközelíteni az amnesztiák kérdését.

„Én személy szerint nem látnék problémát abban, ha módosító javaslattal az ún. Kováč-amnesztiákkal is kiegészítenénk a beterjesztést, ha ez a Smer feltétele a megszavazáshoz. Én személy szerint örömmel teljesíteném ezt a kérést” - mondta a bizottság KDH-s elnöke, Radoslav Procházka. A lehetőségtől nem zárkózott el a KDH elnöke, Pavol Hrušovský sem, aki a Mečiar-amnesztiák eltörléséről szóló javaslat beterjesztője.

A javaslatot végül a bizottság kormánypárti tagjai támogatták, így arról a parlament tárgyalni fog két hét múlva kezdődő ülésszakán. Első olvasatban 85-en támogatták, a sikeres második körhöz 90 szavazatra lesz szükség.

SITA/para