Öt hét szabadság járhat a fiatal dolgozóknak is

2011. június 16. - 12:51 | Belföld
Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) javaslatot tesz arra, hogy a 33 évnél fiatalabbak számára is járjon az öt hét szabadság, ahogy jelenleg az idősebb társaiknak.

Javaslatát a parlament munkaügyi bizottságának ülésén közölte, ahol a Munkatörvénykönyv módosításával kapcsolatos elképzeléseit vázolta fel Jozef Mihál (SaS) miniszter. Amennyiben jóváhagynák a javaslatot, mindenkinek járna az öt hét szabadság.

Beblavý véleménye szerint a fiatalok esetében az is indokolja az öt hét szabadságot, hogy ők a munkájukkal egy időben kisgyermekükről is gondoskodnak. "Az anyák átlagéletkora első 26-27, az apáké 28-29 év. Éppen ezért az egy hét plusz szabadságot számukra úgy is értelmezhetjük, mint a családi kötelezettségeik teljesítésének támogatását" - jelentette ki.

Jelenleg a Munkatörvénykönyv a ledolgozott évek alapján határozza meg a szabadságot. A fiatalok számára garantálja a négy hetet, míg 15 ledolgozott év után igényelhetik az ötödik hetet is. Mihál szerint egy ilyen módosítás kb. a dolgozók harmadát érintené. Egyetért ugyanakkor a képviselő javaslatával, mert szerinte az végeredményben a fiatal családok javát szolgálná. 

Mihál szerint ez nagyobb terheket jelenthet a munkáltatóknak. Beblavý ugyanakkor azzal érvelt, hogy csak azok esetében, ahol a teljesítmény után fizetnek. Ellenkező esetben ugyanis a munka felosztható a többi alkalmazott között. 

SITA/para