Jozef Čentéš lehet Szlovákia új főügyésze

2011. június 17. - 16:48 | Belföld

Hosszas parlamenti huzavona után 80 leadott titkos szavazatból 79 támogatóval megválasztották a koalíció jelöltjét főügyésznek.

Hosszas parlamenti huzavona után 80 leadott titkos szavazatból 79 támogatóval megválasztották a koalíció jelöltjét főügyésznek.

Jozef Čentéš volt az egyetlen jelölt, mivel Dobroslav Trnka visszalépett, mert nem értett egyet a mai szavazással. Azt ugyanis annak árnyékában tartották meg a parlamentben, hogy az Alkotmánybíróság döntéshozataláig felfüggesztette a nyílt főügyészválasztást (Ladislav Tichý megbízott főügyész beadványa alapján). Mivel azonban ez még nem jelent meg a törvénytárban, Richard Sulík kiírta a főügyészválasztást, méghozzá titkos szavazással.

A parlamentnek csak sokadszorra sikerült főügyészt választania. Az első, 2010 decemberi titkos szavazás eredménytelen volt, mivel nem minden koalíciós képviselő támogatta a koalíció jelöltjét. Voltak, akik az ellenzék jelöltjére voksoltak. A parlamentben ekkor úgy döntöttek, nyilvánossá teszik a szavazást. A döntés azonban megtámadták az Alkotmánybíróságon.

Ma csak a koalíciós képviselők vettek részt a titkos szavazáson. Az SNS idő előtt kivonult, a Smer részt vett a vitában, majd a szavazásról távol maradtak, mert azt törvényellenesnek tartják az AB döntésének hiányában.

Korábban Iveta Radičová kormányfő kijelentette, ha nem választanak új főügyészt, akkor lemond.

SITA/para