Ficoék alatt nem hivatkozott Gašparovič a jó erkölcsre, most emiatt dobta vissza a sajtótörvényt

2011. június 23. - 09:19 | Belföld
Kételyeket ébreszt Daniel Krajcer (SaS) kulturális miniszter szerint Ivan Gašparovič indoklása, ami miatt nem írta alá a sajtótörvény módosítását. Szerinte politikai indokból cselekedett így.

A köztársasági elnöknek nem tetszett, hogy az adott sajtóterméknek nem kellene közölnie a javítást, vagy váalszadást, amennyiben az a jó erkölcsnek ellentmond. Ugyanis a törvény nem definiálja pontosan, hogy ez mit is takar.

Krajcer ellenben azzal érvelt, hogy a definíciót a jogelmélet és a bírósági gyakorlat is megfogalmazza. Iveta Radičová kormányfő pedig arra hivatkozott, hogy Gašparovič 2006 és 2010 között (a Fico-kormány idején) 8 olyan törvényt is aláírt, ahol ugyanez a fogalom jelen van. A miniszterelnök szerint az gátolhatta Gašparovičot, hogy a törvénymódosítás szűkíti aköztisztvidelők és a politikai pártok vezetőinek válaszadási lehetőségeit.



"A köztársasági elnök úr ugyanúgy politikus, mint Radičová, vagy Krajcer, tehát minden döntése politikai jellegű" - jegyezte meg Marek Trubač, az államfő szóvivője. Hozzátette, ebben az esetben azért döntött így, mert szerinte minden polgárt ugyanolyan jogok illetnek meg, így a politikust is (!). 

Sme.sk/para