Sulík összehívta a parlament júniusi ülését: Kisebbségi nyelvtörvény, ügyészségi és sajtótörvény a terítéken

2011. június 23. - 10:52 | Belföld
Richard Sulík összehívta a parlament 20. ülését, amelynek programján összesen 84 pont szerepel.

Az ülésszak elején a kormánykoalíció képviselői megpróbálják újra elfogadni az Ivan Gašparovič államfő által elutasított törvényeket, köztük a kisebbségi nyelvhasználatról, az ügyészségekről szóló jogszabályt és a sajtótörvényt is. Ismét tárgyalak majd a kereskedelmi láncok kiegyensúlyozatlan feltételeit taglaló törvényről, amelyet még a Fico-kormány hozott azzal a céllal, hogy a szlovák beszállítók fellépését erősítse a kereskedelmi üzletláncok esetében. Ezen javaslatok mindegyike szerepel a kormányprogramban.

Ismét terítékre kerül a Mečiar-amnesztiák eltörlését célzó alkotmányos többséget igénylő javaslat, amelyet a júniusi ülésszakon már második olvasatban tárgyalja a parlament.

A program tartalmazza továbbá a mentelmi jog kihágásokra vonatkozó szűkítését. A koalíció és az ellenzék kemény csatát vív majd a Munkatörvénykönyv módosítása kapcsán, amelyet Jozef Mihál (SaS) terjeszt be. A Smer és a KDH ugyanis szeretnék elérni, hogy az üzletek legyenek zárva ünnepnapokon. Az SaS viszont ezzel nem ért egyet. 

A KDH és az SaS közti ellentét megmutatkozott előbbi javaslata kapcsán is a játékautomaták kapcsán. A KDH szeretné elérni, hogy azok csak a játéktermekben legyenek, a kocsmákban pedig tiltsák be, míg az SaS ezzel sem ért egyet. 

Az ülésszak jövő kedden, június 28-án 13.00-kor kezdődik.

SITA/para