Iskolák: Péntektől kezdődik a két hónapos nyári szünet

2011. június 26. - 19:25 | Belföld
A 2011/2012-es tanévben néhány változás várható az iskolákban, például a kötelező angol az alapiskolák harmadik évfolyamától - emellett az igazgatók szabadabb kezet kapnak a tanterv kidolgozásában.

Csütörtökön végződik az iskolaév, péntektől két hónapos nyári szünet várja a szlovákiai alap- és középiskolák csaknem 750 ezer diákját. A szeptember 5-én kezdődő 2011/2012-es tanévben az alapiskolák harmadik évfolyamától már kötelező lesz az angol nyelv oktatása.

Újdonság várható a kilencedikes tanulók tudásszint-felmérése, a Tesztelés 9, és a központi írásbeli érettségi kapcsán is. Az oktatási minisztérium ezentúl nyilvánossá teszi a tesztek eredményeit, így a szülők és a pedagógusok pontos adatokat kaphatnak az oktatási intézmények színvonaláról.

A következő iskolaévtől az iskolák szabadabb kezet kapnak a tanterv kidolgozásában. Ezentúl az igazgatóknak lehetőségük lesz arra, hogy a tananyagokat egyik évfolyamból a másikba helyezzék át. Az új szabályozást már több pedagógus bírálta, véleményeük szerint problémák adódhatnak akkor, ha a diákok iskoláváltásra kényszerülnek. Eugen Jurzyca (SDKÚ) oktatási miniszter előzőleg elmondta: a hiányzó tananyagokat a tanároknak individuálisan kell bepótolniuk a diákokkal.

(SITA)