Botrány: A bíróság cenzúrára utasította a Fair-play Szövetség korrupcióellenes weboldalát

2011. június 27. - 17:02 | Belföld
Felháborítónak és egyben alkotmányellenesnek nevezte a bíróság döntését Zuzana Wienk, a Fair-play Szövetség elnöke, miszerint a ZNasichDani.sk nevű weboldalról adatokat kall törölni állammal kötött szerződések kapcsán.

A Pozsonyi II. Járásbíróság Jarmila Považanová, a Strabag és más cégek vezetője által benyújtott kereset ügyében hozott ilyen ítéletet.

"Mivelhogy a weboldal két nyilvános, és a nyilvánosság körében már jó ideje hozzáférhető internetes nyilvántartást köt össze, ezért a bíróság döntését alkotmányellenesnek, valamint a közpénzekről szóló információk közlése aránytalan korlátozásának tartjuk" - közölte Zuzana Wienk. Hozzátette, hogy egyben kivitelezhetetlen az ítélet, ugyanis nem tudni pontosan, mit is kéne tenniük. "Ez egy rossz jelzés a demokráciának és a jogállamnak" - jelentette ki.


A szövetség képviselője elmondta, mások is jelentkeztek, akiknek fenntartásaik voltak a szolgáltatással kapcsolatban, ám senki nem terelte az ügyet a bíróságra.

A ZNasichDani.sk a nyilvános közbeszerzési közlönyt köti össze a cégjegyzékkel, az üzemeltetők ezt semmilyen módon nem módosítják. Márciustól, amióta elindították a weboldalat, mintegy 51 ezren látogatták azt meg. A projekt júniusban elnyerte az Open Data Challenge nemzetközi kitüntetését. 

Sme.sk/para