Kisebbségi nyelvhasználati törvény – másodszor a parlamentben

2011. június 28. - 15:31 | Belföld

Újra tárgyalja a parlament a kisebbségi nyelvhasználati törvénytervezetet, miután a köztársasági elnök élt a vétójogával és nem írta alá az egyszer már elfogadott jogszabályt.

Ivan Gašparovič köztársasági elnök teljes elvetésre javasolta a jogszabályt, mivel az - többek között - sok esetben egyenjogúsítja a kisebbségi nyelveket az államnyelvvel.

Marek Maďarič, a Smer parlamenti képviselője szerint a törvény veszélyezteti a Szlovák Köztársaság integritását és szuverenitását. „Alattomos módon diszkriminálni fogja a szlovákokat, akik nem beszélik a kisebbségek nyelvét” - mondta a parlamenti vitában. Ezen kívül szerinte növekedik a nyomás a magyar nyelv használatára, és a hivatalnokok zsarolva lesznek. „A gyakorlatban a falvakban nyelvi Babilon a jellemző” - véli a politikus.

A kisebbségi nyelvhasználati törvény Rudolf Chmel kisebbségi kormánybiztos műhelyéből került ki, és végső formája a KDH-val valamint Igor Matovič-csal kötött kompromisszum eredménye. Bővíti a hivatali kisebbségi nyelvhasználatot, 2031-ig bebetonozza a kétnyelvűnek titulált községek status quo-ját, és szabályozza a feliratok, földrajzi nevek kisebbségi nyelvű használatát is.

SITA/Para