A szlovákiai orvosok harmada kész benyújtani a felmondását

2011. július 1. - 18:19 | Belföld
Már kétezer orvos írta alá azt a deklarációt, amely szerint készen állnak, hogy benyújtsák felmondásukat. Az Orvosok Szakszervezetének vezetője, Marian Kollár pénteken tárgyalt Ivan Uhliarik egészségügyi miniszterrel.

Kollár kijelentette, hogy továbbra is hajlandóak tárgyalni a követeléseikről. A legközelebbi találkozójukra augusztusban kerül sor. Kollár meg van róla győződve, hogy végül sikerül egyezségre jutniuk.

A szakszervezet azt követeli, hogy állítsák le a kórházak részvénytársaságokká való transzformálását, a miniszter azonban ebbe nem akar belemenni. Uhliarik szerint az Rt.-ként működő kórházak jól működnek, az alkalmazottaik pénzügyi juttatásai is jobbak, és a kórházak emellett invesztálnak a saját fejlesztéseikbe.

Kollár ugyanakkor attól tart, hogy a magánbefektetők érkezésével illetékeket vezetnének be az egyes intézményekben. Uhliarik azonban ezt kizárta.

A szakszervezet szerint nem a kórházak, hanem az egész rendszer transzformációjára volna szükség, akkor meglátnák, vajon a kórházak átalakítására szükség van-e.

A miniszter tanácskozott a szakszervezet vezetőivel a további követeléseikről is, úgymint az egészségügyi rendszer finanszírozásának átalakításáról, a Munkatörvénykönyvről és az orvosi fizetések emeléséről. Ezek ügyében részben megegyeztek. Kollár szerint ugyanakkor ők az összes követelésükre egy komplexumként tekintenek, tehát akkor lennének elégedettek, ha mindegyik teljesülne. 

Az Orvosi Szakszervezetnek jelenleg mintegy kétezer tagja van, ám ők készek megszólítani azokat is, akik nem tagok. Szlovákiában jelenleg mintegy 6500 orvos tevékenykedik. A szakszervezet követeléseit ugyanakkor támogatja a Szlovák Orvosi Kamara és a Szlovák Egészségügyi Szakszervezet is.

SITA/para