Az OKS elégedetlen az oktatásügyi minisztérium teljesítményével

2011. július 4. - 13:21 | Belföld
Az Eugen Jurzyca által vezetett oktatásügyi minisztérium elvesztegetett egy évet - állítják az OKS képviselői.

Az OKS parlamenti képviselői elégedetlenek az oktatásügyi tárca munkájával, és a területen beígért reformhoz való hozzáállásával. A polgári-konzervatív párt még egy bizonyítványt is kiállított Eugen Jurzycának, melyben az oktatásügyi reformot egy nullával értékelték. "A minisztérium elégtelen teljesítményt nyújtott. Ha ez így folytatódik, akkor semmilyen reform nem lesz, és jövőre már 5-öst kapnak" - nyilatkozta az OKS elnöke, Peter Zajac.

Zajacék szerint Eugen Jurzyca reformtervezete nem hosszútávon nem oldaná meg a terület problémáit, nem változtatja meg az oktatási rendszert és nem elég átfogó. "Az OKS kérelmezi a tervezet teljes átdolgozását - jelentette ki Zajac.

Az OKS elnöke párttársával, Peter Osuskýval elmondták, hogy is kéne kinéznie a reformnak. Szerintük szigorúan ellenőrizni kell az oktatás minimális színvonalát, módszertani segédeszközöket kell biztosítani, a szakképzést mindenképpen gyakorlati képzéssel kell megoldani, meg kéne nyitni a tankönyvpiacot, az iskolaigazgatóknak pedig intézményeik menedzsereként kéne dolgozniuk.

A polgári-konzervatívok az oktatásügyi reformra nem a jelenlegi kormány egyik programpontjaként tekintenek, meggyőződésük szerint a reform nagyon fontos, és meghatározhatja az ország következő évtizedét. Ugyanakkor sajnálatosnak tartják, hogy eddig semelyik oktatásügyi miniszter sem tervezett tovább egy választási időszaknál hosszabb időre. "Ez az utolsó figyelmeztetés" - szólította fel az illetékeseket Osuský.

(SITA)