Sztrájkkészültséget hirdettek a szlovákiai fuvarozók

2011. július 11. - 20:08 | Belföld
Sztrájkkészültséget hirdettek a szlovákiai fuvarozók, mert úgy látják: tarthatatlan az elektronikus útdíjrendszer, mert tönkreteszi a közúti teherszállítókat.

A sztrájkot szeptember elejére tervezik. A fuvarozók tiltakozásukkal azt szeretnék elérni, hogy Szlovákia térjen vissza a 2008-ig használt autópálya-matricákhoz, amelyeknek az eladásából származó bevételek az államkasszába vándoroltak. A bevételekből javították és korszerűsítették a közutakat. Ma az elektronikus közúthasználati díjak magáncég bevételeit képezik, s a bevételeknek csupán egy része szolgál a közutak karbantartására, javítására. A bevételek nagy része a méregdrágán telepített elektronikus rendszer törlesztésére szolgál. A telepítés 820 millió euróba (mintegy 25 milliárd koronába) került.

A fuvarozóknak a 2009-ben bevezetett változás erőteljes áremelkedést okozott. A drasztikus áremelkedés nem csak a fuvarozó vállalkozókat teheti tönkre, végső soron a fogyasztót terheli. A fuvarozó kiszámlázza azt a kereskedőnek, aki meg beépíti a pulton található termék árába.

MTI/para