NINCS EGYETÉRTÉS: Magyarország szóbeli jegyzéket adott a szlovák félnek

2011. július 12. - 13:46 | Belföld

Diplomáciai jegyzéket juttatott el Magyarország a szlovák külügyminisztériumba a kisebbségek oktatási-nevelési támogatása ügyében.

A magyar fél megerősítette az ellentétes álláspontot Szlovákiával az utóbbi ország által kezdeményezett kétoldalú megállapodásról a kettős állampolgárság témakörében. A szlovák diplomácia hétfőn kapott levelet Németh Zsolt magyar külügyi államtitkártól, amelyben további tárgyalások szükségességét veti fel.

“Szlovákia kezdeményezni fogja ezeket a tárgyalásokat” - tájékoztatott a külügyminisztérium sajtóosztálya.

A magyar fél ezen kívül szóbeli jegyzéket adott át a szlovák-magyar alapszerződés kapcsán a szlovák külügynek, amelyben közlik, nem osztják Mikuláš Dzurinda tárcája véleményét, miszerint a magyar félnek, a szlovákiai magyar szervezeteknek szánt oktatási-nevelési pénzügyi támogatásokat az alapszerződésben foglaltak szerint kellene folyósítania.

A vita tárgyát az képezi, hogy Magyaroszág idén változtatott az eddig megszokott rendszeren. A szlovák külügy ezért további tárgyalásokat tervez a magyar féllel.

A kettős állampolgárságot szabályozó szlovák megállapodás-tervezetet Maros Žilinka szlovák belügyi államtitkár adta át február 15-én Budapesten. A megállapodás megkötésében Iveta Radičová szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyezett meg januárban Pozsonyban.

Martonyi János magyar külügyminiszter a Mikuláš Dzurindával lefolytatott májusi pozsonyi tárgyalások után bejelentette, hogy Budapest nem tartja jó kiindulási alapnak a szlovák tervezetet, de kész tovább tárgyalni a témáról. Martonyi úgy vélekedett, hogy a tárgyalások nem lesznek könnyűek.

SITA/para