A kétnyelvűségért kezd kampányt a Híd és az MKP is

2011. július 13. - 18:51 | Belföld
A kormánykoalíciós Híd és a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja is kampányba kezd a szlovákiai kétnyelvűségért.

A kormánykoalíciós Híd bejelentette, hogy a kétnyelvűséggel kapcsolatban kampányt indít: az önkormányzatoknak matricákat küld szét, amelyekkel megjelölhetik azokat a helyeket, ahol a lakosok a kisebbség nyelvén is intézhetik ügyeiket.

A matricák szövege "Itt magyarul is beszélünk" lesz. Az olyan településekre, ahol roma, német, ukrán és ruszin lakosság is él az adott kisebbség nyelvén készült matricát küldenek. A párt egyben felkéri az önkormányzatokat, hogy a matricákat terjesszék a helyi vállalkozók és intézmények körében is.

"A Magyar Koalíció Pártja, rámutatva a magyar nyelv használatának fontosságára, a hét végén országos óriásplakát-kampányt indít. Emellett támogatásáról biztosít minden kétnyelvűséggel kapcsolatos civil kezdeményezést" - áll az MKP-nak az MTI pozsonyi irodájába eljuttatott szerdai közleményében.

Az óriásplakátokon "Feliratokat magyarul is! Nápisy aj po madarsky! Ez az = to je ono!" szöveg lesz olvasható.

"Szlovákiai magyar állampolgárokként az anyanyelvhasználat alkotmány adta jogunk, amellyel azonban élnünk is kell!" - hangsúlyozta a párt közleménye.

Az MKP ugyanakkor felszólította a lakosságot, hogy maga is kezdeményezze a magyar nyelv vizuális használatát elősegítő törekvéseket, és lehetőségeik szerint tegyenek meg mindent azért, hogy a helyi vállalkozások, intézmények hirdetőtábláin a magyar nyelv is megjelenjen.

mti/para