Median: Sem a Híd, sem az MKP nem kerülne be a szlovák parlamentbe

2011. július 14. - 14:07 | Belföld
Sem a Híd, sem a Magyar Koalíció Pártja (MKP) nem jutott volna be a pozsonyi parlamentbe, amennyiben júniusban parlamenti választást tartottak volna Szlovákiában.

A Median közvélemény-kutató intézet júniusi országos felmérése szerint, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Pozsonyban, a Robert Fico vezette ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) annyi szavazatot kapott volna, hogy egyedül is kormányt tudott volna alakítani.

A Smerre a válaszadók 45,2 százaléka szavazott volna. A második helyen a legerősebb mai kormánypárt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) áll 14 százalékkal, míg a harmadikon a szintén koalíciós Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 10,6 százalékos támogatottsággal.

Rajtuk kívül még a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jutott volna parlamenti mandátumokhoz. Az SaS támogatottsága 9,3 százalékos, míg az SNS-re a megkérdezettek 6,3 százaléka adta volna szavazatát.

A Bugár Béla vezette Híd magyar-szlovák koalíciós párt támogatottsága 4,9 százalékos volt, s ezzel nem érte el a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A tavalyi júniusi választások óta ez az első eset, amikor a Median felmérésében a Híd a parlamenti küszöb alatt maradt.

A parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártját (MKP) a felmérés során a megkérdezettek 2,9 százaléka támogatta.

mti/para

Címkék: Híd párt, Median, MKP