Slota és a magyarok: „Az ázsiai hordák leszármazottjának a gyomrában fogunk feloldódni“

2011. július 15. - 12:43 | Belföld
Újabb durva támadást intézett Magyarország és a magyar politikusok ellen Ján Slota, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke.

"A magyar alkotmány Slota szerint világosan magán viseli annak a horthysta fasiszta alkotmánynak a jegyeit, amely sok mindenben hasonlított azokra a törvényekre, amelyeket Hitler alkalmazott a Harmadik Birodalomban" - írja a SITA pozsonyi kereskedelmi hírügynökség pénteken.

"Az Európai Unió brüsszeli központja azonban mindezért maga is tehet, mert bár a magyar alkotmányt és Orbán kezdeményezéseit bírálja, de csak olyan finoman, hogy Orbán biztosan úgy érzi, szeretettel cirógatják az arcát" - jelentette ki a magyar- és romaellenességéről elhíresült politikus a SITA-nak.

"Orbán csak akkor hagy fel azzal, hogy Közép-Európa diktátorának szerepét játssza, amikor az európai intézmények észhez térnek, keményebb lépésekre szánják el magukat és világosan megnevezik a Magyarországgal kapcsolatos problémákat, amelyek veszélyt jelentenek a nemzetek békés együttélésére Közép-Európában" - vélekedett Slota.

Leszögezte: "Az SNS határozottan kitart azon álláspontja mellett, hogy Magyarország új alkotmányának területen kívüli hatása van, és megteremti a feltételeket Közép-Európa háború utáni elrendezésének megkérdőjelezésére." Slota szerint az alkotmányban Magyarország úgy jelenik meg, mint az összes magyar - beleértve az ország határain túl élőket is - legfőbb védelmezője.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökség befejezése után azonnal keményebb hangnemet kezdett használni, s Brüsszel címére megjegyezte, nem irányíthatja Magyarországot.

"Bátor állítás ez egy olyan országtól, amely tagja az EU-nak, tehát tiszteletben kellene tartania Brüsszelt. Bár ez szomorú, de egyben szimpatikus számomra, ahogy a Magyar Köztársaság kormányfője Brüsszelre reagált - azért is, mert felfedte igazi arcát, az agresszorét, és már nem viselkedik feleslegesen finoman, ahogy azt tenni igyekezett a közvélemény és az újságírók előtt az elmúlt fél évben" - fejtette ki az ellenzéki politikus.

Slota ugyanakkor felszólította Mikulás Dzurinda szlovák külügyminisztert, hogy "legyen végre férfi, s ne rongy, amellyel a magyarok a budapesti parlament padlóját törlik fel".

"Megalázó, ahogy diplomáciánk reagál a szlovák kormány és az egész szlovák nemzet szembeköpéseire" - mondta Slota azzal kapcsolatban, hogy Budapest elutasította a kettős állampolgárság problémájának rendezését célzó szlovák javaslatot. Megjegyezte: Budapest álláspontja várható volt.
"A szlovák nemzet Slota szerint sosem fogja elfogadni a magyar parlamentnek és Orbán neofasiszta kormányának sértő gesztusait, amelyek mindent megtesznek céljuk, a trianoni szerződés... megszüntetése érdekében. Az első célpont a Szlovák Köztársaság, amely a leggyengébb láncszem" - idézi a hírügynökség Slota szavai,.

"Ezt a Szlovák Köztársaság minden képviselőjének világosan látnia kellene, nem szabadna lebecsülni ezt a komoly problémát, és foglalkozni kellene Szlovákia védelmi képességei erősítésének elhanyagolásával, amit hazaárulásnak tartok" - vélte az SNS elnöke.

Azt mondta: Budapest úgy játszik a mai szlovák politikusokkal, mint macska az egérrel. "Ha valaki azt hiszi, hogy az egér meggyőzheti a kandúrt, hogy ne egye meg, téved. Mikor ennek az ázsiai hordák leszármazottjának a gyomrában fogunk feloldódni, már késő lesz" - jelentette ki Slota a SITA-nak adott interjúban.

mti//para