Matovič a koalíción belüli kenőpénzekről és a Fico-pártiakról is beszélt

A Sme napilap szombati számában megjelent interjúban Igor Matovič beszél a koalíción belüli korrupcióról, kenőpénzekről és zsarolásokról, a Fico-pártiakról, Hrušovský és Slota találkozójáról.

Matovič a Munkatörvénykönyvről való vitáról elmondta, hogy Jozef Mihál (SaS) miniszter örülhet, hogy elhagyták a termet a szavazásnál, mert ha akár prezentáltak volna, már nem megy át a törvény. Hozzátette, azért tettek így, hogy ne ártsanak az SaS-nek, mert ők támogatták a módosító javaslatukat.

A szavazás után azzal vádolta a KDH és az SDKÚ-DS képviselőit, hogy lefizették őket. Ezt azzal indokolta, hogy például Pavol Hrušovský a Koalíciós Tanácson még támogatta a kötelező ebédjegyek eltörléséről szóló javaslatot, és szerinte ekkora fordulat nem állhat be a véleményében, hogy a parlamentben már ne így cselekedjen.

Matovič kifejtette, hogy az SDKÚ politikusai már a Koalíciós Tanács ülése után jelezték, hogy nem támogatják a javaslatát, amikor pedig épp Hrušovský jegyezte meg, hogy zsarolja őket azzal, hogy nem támogatja a teljes törvényt. "Hrušovský mondta nekem, hogy zsarolás nélkül ebben a koalícióban semmit nem érsz el" - így Matovič.

A lefizetésekről egyéb bizonyítéka nincs, de szerinte Hrušovskýt és Ján Slotát meg lehetne kérdezni, mi is történt közös találkozójukon. Szerinte elég csak a Google-ba beírni Slota és a Doxx ebédjegykiadó cég nevét, és kiderül, hogy kapcsolat van köztük.

Matovič elmondta azt is, hogy ha az államfő nem írja alá a törvényt, és visszakerül a parlamentbe, az SDKÚ és a KDH viszont nem ismeri be, hogy hibáztak, akkor másodjára sem lesz "gusztusuk" szavazni róla.

Kérdésre, hogy mi állhat Hrušovský magatartása mögött, Matovič úgy válaszolt, hogy a KDH-n belül van egy erős Fico-párti kör, akik elsősorban Pavol Abrhan köré csoportosulnak, és köztük van Hrušovský is. Szerinte ők Fico visszatérésén munkálkodhatnak. Ugyanakkor elárulta, hogy ez katasztrófa volna számukra, ugyanis olyan személyek, mint Daniel Lipšic, Lucia Žitňanská vagy Radoslav Procházka biztos, hogy nem tartanának Ficoékkal.

Az Egyszerű Emberek vezetője kijelentette azt is, hogy ez a koalíció a zsarolói, bizniszelői, és rossz emberei ellenére még mindig százszor jobb, mint Ficoék. Hogy kik is e koalíción belül a zsaroló személyek, azt nem árulta el.

Szót ejtett azonban a lobbisták által vélhetően befolyásolt személyekről, akik közt ott van szerinte Stanislav Janiš (SDKÚ-DS), aki szerinte a használtautó-vásárlásnál történő eredetvizsgálatról nyújtott be ugyanolyan javaslatot, mint pár héttel korábban egy Smer-es képviselő. A javaslat célja az eredetvizsgálat kötelezővé tétele volt, ám szerinte ez senkinek nem hoz hasznot, csak annak, aki azt elvégzi.

Beszélt pártalapítási szándékáról is, melynek prioritásai közt említette a parlamenti függetleneket, illetve a tolvajlás megfékezését. Megemlítette, hogy pár napja említette neki az egyik SaS-es miniszter, hogy elég naiv, hogy ha azt hiszi, hogy ebben a koalícióban nincsenek meg azok a személyek, akik kenőpénzeket vesznek fel, még ha kisebb mértékben is, mint a korábbi koalícióban. Neveket azonban itt sem említett, sem konkrétumokat.

Végül a kérdésre, hogy betartja-e a szavát, és távoznak-e a koalícióból, ha napvilágra kerül egy nagy koalíciós botrány, úgy válaszolt, hogy ez Fico visszatérését eredményezné, és az nagy visszalépést jelentene. Inkább szeretne rámutatni a hibákra, hogy tovább tudjanak lépni.

SME/para