Chmel visszavágott Berényinek

2011. július 25. - 18:00 | Belföld
Rudolf Chmel, Szlovákia kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettese hétfőn kommünikében reagált a Magyar Koalíció Pártja elnöke, Berényi József vele szemben megfogalmazott bírálatára. Az MKP a Chmel által megítélt kisebbségi kulturális támogatások kapcsán adott ki sajtónyilatkozatot a hétvégén. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük Rudolf Chmel válaszát:

"A kisebbségi kulturális támogatásokra nincs jogigény, ezért mind a biráló bizottságok ajánlásaiban, mind az én módosításaimban hatványozottan érvényesült a méltányosság elve, és rengeteg szlovákiai magyar szervezet jutott állami támogatáshoz, miközben 99 százalékukat az alábbiak nem érintik.

Ellentétben a mečiari-ficói kormányzat magyarokhoz való viszonyával, kormányom nagyra tartja a szlovákiai magyar közösség intellektuális erejét, vállalkozói kreativitását és állampolgári elkötelezettségét. Ugyanakkor nem hunyhat szemet afölött, hogy a Jobbik is parlamenti párt lett Magyarországon, s értékrendjük az államhatárokon is átszüremlik. Azt sem hagyhatja figyelmen kivül, hogy működnek szlovákiai magyar honlapok, amelyekről egy kattintással elérhető a kuruc.info, a barikád.hu, a hatvannégy vármegye és egyéb szélsőséges magyar honlapok.

A méltányosság és a személyiség tiszteletének elve alapján továbbra sem vagyok hajlandó konkrét szlovákiai magyar személyeket vagy szervezeteket megjelölni, kérdése viszont arra kényszerít, hogy elismerjem, információk hiányában néhány olyan szervezetnek is jóváhagytam támogatást, amelynek nem kellett volna. Utólag nem szándékozom megvonni tőlük, hiszen pályázatuk megfelelt a követelményeknek. Meggyőződésem azonban, hogy kormányomnak nem kötelező finansziroznia olyan személy vagy szervezet kulturális tevékenységét, aki együttműködik a programszerűen revizionista és irredenta, köztársaságunk integritását kétségbe vonó Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal.

Múlt héten közzétett nyilatkozatom tehát nem az idei, hanem egyértelműen a jövő évek elbirálási gyakorlatát vetiti elő.

Nem tisztem minősíteni, hogy az MKP-nak miért nincs tudomása ilyen kapcsolatokról és történésekről, azonban biztosíthatom Berényi József elnök urat, hogy kívánalmának megfelelően a jövőben ezeket az információkat megfelelő módon fogom kezelni.

Hazánkban sajtó- és véleményszabadság van, bárki bármiről szabadon kifejtheti véleményét. Berényi József megtapasztalhatta a ficoi hungarofóbia reakcióit. A szlovák demokratikus jobboldal békeszerető és toleráns, a szabad véleménynyilvánitás védelmezője, de annak a meggyőződésének következetesen hangot ad, hogy a fent jelölt értékrend érvényesüléséhez az államnak nem kötelessége pénzt rendelnie."