Čentéš lemondását követeli a Smer, Matovičot pedig kioktatja

2011. augusztus 2. - 18:26 | Belföld

Pavol Paška, az ellenzéki Smer alelnöke ma élesen bírálta a főügyészjelöltet, Jozef Čentéšt, amiért elkeverte Igor Matovič vallomását.

Igor Matovič Jozef Čentéšnél tett vallomást a pozsonyi főügyészségen politikai korrupció és klientizmus gyanújával kapcsolatban. Egy tévedés miatt kétszer kellet őt kihallgatni, mert Čentéš először főnöke, Tibor Šumichrast irodájában hallgatta ki Matovičot és annak számítógépébe írták be a kihallgatás jegyzőkönyvét. Čentéš viszont Matovič  távozta után azzal hívta őt vissza, hogy ismételje meg vallomását, mert az valamilyen tévedés folytán eltűnt a gépből. A képviselő ezt követően megismételte vallomását, amit immár Čentéš számítógépébe rögzítettek.

A Smer ennek ellenére politikai manipulációt sejt a háttérben. Paška szerint Čentéš már a megválasztásával is egy ellentmondásos személy lett, a kettős kihallgatás után pedig még inkább gyanús, és le kellene mondania. „Lehetetlen, hogy elektronikusan és nyomtatottan is eltűnjön egy vallomás” - mondta. Paška figyelmeztetett, hogy Matovič vallomásában a koalíciónak kényes ügyekről beszélt.

Matovič kijelentette, nem érzett manipulációt, és egyszerűen emberi hibának tartja a történteket.

Ami Matovič kritikáját illeti az ellenzékről, amely szerint azért nem kezdeményezik a mobilszolgáltatók  működési engedélyeiért járó illetékek emelését, mert az illetékes távközlési állami hivatal élén a Smer-SD által jelölt ember áll, Pavol Paška kioktatólag válaszolt. "Matovič keveri a gizikét a gőzekével, és nem tudatosítja, hogy olyan koalíció tagja, amely megengedi az emberek szociális szintjének csökkenését" - mondta, és emlékeztetett, hogy képviselőtársa, Ľubomír Vážny már a tavaszi parlamenti ülésszakban figyelmeztetett a problémára.

SITA/para