Zajac: Használhatatlan Matovič főügyésznek tett politikai korrupciót firtató vallomása

2011. augusztus 2. - 15:15 | Belföld
Egyértelműen meg kell határozni, mi számít korrupciónak, mi a politikai protekció, illetve a klientizmus, jelentette ki kedden Peter Zajac a Polgári Konzervatív Párt (OKS) elnöke. Zajac Igor Matovič Jozef Čentéšnél, a parlament által megválasztott, a köztársasági elnök által azonban ki nem nevezett főügyésznek tett múlt heti vallomására reagált így.

Az Egyszerű Emberek csoportosulás vezetője, egyszersmind parlamenti képviselő Matovič állítólag a politikai kinevezések körüli általa sejtett korrupcióról vallott Čentésnek. Zajac közölte, a képviselő sejtései nem konkrétak, vagyis tulajdonképpen használhatatlanok. „Hogy kiküszöböljük a politikai protekcionizmust, törvénnyel kellene szabályozni az állami hivatalok betöltésének folyamatát, amire pártunk nyitott“ - jelentette ki Zajac.

Matovič kiállt Čentés mellett

Igor Matovič Jozef Čentéšnél tett látogatásával kapcsolatosan ugyanakkor cáfolta a főügyészség állítását, miszerint Čentéš manipulálta volna őt, amikor egy állítólagos tévedés miatt kétszer kellet őt kihallgatnia. A főügyészség és az ellenzék azért sejt manipulációt Čentéš részéről, mert először főnöke, Tibor Šumichrast irodájában halgatta ki Matovičot és annak számítógépébe írták be a kihallgatás jegyzőkönyvét. Čentéš viszont Matovič  távozta után azzal hívta őt vissza, hogy ismételje meg vallomását, mert az valamilyen tévedés folytán eltűnt a gépből. A képiviselő ezt követően megismételte vallomását, amit immár Čentéš számítógépébe rögzítettek.

Matovič ugyanakkor kijelentette, a titkos főgyészválasztás során Čentésre szavazott, mivel az makulátlanul került ki a nyilvánosság általi „átvilágításból“, ezért tartja őt teljes mértékben megbízhatónak.

sita/para