Senkinek se kellenek a fiatalok - Szlovákia a legsúlyosabb helyzetben lévők közt

2011. augusztus 4. - 09:06 | Belföld
Az Eurostat statisztikái alapján Szlovákiában a 25 éven aluliak számára nem egyszerű az álláskeresés. Nálunk csak a spanyolok és a görögök rendelkeznek rosszabb mutatókkal.

Szlovákiában júniusban a 25 évnél fiatalabbak 33,3%-a nem talál munkát. Az uniós átlag 20,3%.

Munkanélkülieket termel a rendszer

A helyzet romlása 2009-ben kezdődött, amikortól évente mintegy 8%-kal emelkedett az arány. Michal Páleník, a Foglalkoztatási Intézet munkatársa úgy vélte, ennek legfőbb oka a gazdasági válság volt. A fiatalok elsősorban azelőtt is az újonnan alakuló pozíciókat tudták elfoglalni, az új munkahelyekből azonban egyre kevesebb lett. 

További problémaként nevezte meg az oktatási rendszert, amely gyakran "munkanélkülieket" termel ki. Még ha idén júniusban számszerűleg kevesebben is voltak az állástalan fiatalok, számuk az év végéig emelkedni fog. Az idei abszolvensek ugyanis rendszerint csak ősszel jelentkeznek a munkahivataloknál, nyáron brigádmunkát végeznek, vagy egyszerűen még nem keresnek állást.

Az abszolvensek munkakeresési mutatóinak romlását mutatja, hogy közülük tavaly májusban 23 ezren nem találtak munkát, míg ez a szám idén 25 ezer volt.

Hosszú távon kevesen munkanélküliek

Az oktatásügyi minisztérium mindezek ellenére nem gondolja, hogy az abszolvensek nehezen érvényesülnének a munkapiacon. Közlésük szerint néhány száz olyan abszolvens van, aki hat hónapnál tovább szerepel a munkaügyi nyilvántartásban.

Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) képviselő szerint a statisztikákat befolyásolja a fiatalok egy olyan csoportja, akiket nem tudnak foglalkoztatni. Ezek a fiatalok vagy nem akarnak dolgozni, vagy pedig a cégeknél egyszerűen nincs esélyük. Véleménye szerint közöttük vannak a romák is. Erről azonban megbízható adatai nincsenek.

Irreális bérigény

Daniela Lehotská a munkaügyi központból úgy véli, hogy a cégeknek alacsony a motivációja, hogy a 25 évnél fiatalabbakat alkalmazza. Ennek oka egyrészt a gyakorlat hiánya, de az is, hogy a fiatalok nincsenek hozzászokva a munkához.

Lehotská szerint emellett sokuknak irreális elképzeléseik vannaka bérezésről és a munkakörülményekről. Továbbá hiányoznak olyan kulcsfontosságú képességek, mint az önálló problémamegoldás, a tanulási képesség, a csoportmunka, illetve a jó kommunikációs készség.

Sme.sk/para