Az OKS a Facebookon gyűjti össze Harabin ellenzőit

2011. augusztus 8. - 13:43 | Belföld
A Polgári Konzervatív Párt (OKS) a Facebookon alakít ki egy csoportot Utolsó ítélet Harabin felett (Posledný súd nad Harabinom) címmel. Ezzel a nyilvánosság részéről szeretnének nyomást gyakorolni a Legfelsőbb Bíróság elnökére, hogy távozzon.

"Štefan Harabin hosszú távon a szlovák igazságszolgáltatás legnagyobb szerencsétlensége" - jelentette ki ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatóján Peter Zajac, az OKS elnöke. Úgy fogalmazott, Harabin 15 éve a szlovák igazságszolgáltatás rossz oldalának "évelője". Hozzátette, hogy ennek véget kell vetni, és elsősorban a nyilvánosságnak kell közvetlen nyomást gyakorolnia Harabinra.

Zajac kijelentette, a legtisztességesebb az volna, ha Harabin maga távozna. Úgy gondolja, hogy akkor lehet hatékony a Facebook-csoport, ha elérné a 10 és 100 ezer közötti létszámot.

Hangsúlyozta, egyúttal teljes mértékben kiállnak Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter mellett, aki nemrég már a harmadik fegyelmi javaslatot tette az Alkotmánybíróságon Harabin ellen. Ez utóbbiban azt javasolja, Harabint fosszák meg a talárjától. Utolsó beadványát a bírók antidiszkriminációs pereivel kapcsolatban tette, amely ellen a Legfelsőbb Bíróság nem fellebbezett.

Zajac szerint Harabin hosszú ideje kihasználja a bíróságokat és visszaél funkciójával. "A demokratikus igazságszolgáltatásban úgy viselkedik, mint a bíróságok ura, aki a törvények felett áll. Terrorizálja a bírókat és fenyegeti a médiát" - hangoztatta Zajac.

Azt mondta, a Facebook-csoport megalakulását, majd a közösségi portálon lévő saját oldalukon jelentik be. 

SITA/para