Nyelvhasználat: A somorjai önkormányzat nem sért törvényt

2011. augusztus 12. - 13:39 | Belföld
Az SNS szerint Somorja megsértette az államnyelvről szóló törvényt, a város alpolgármestere szerint azonban jogszerű az önkormányzat kétnyelvűséget szorgalmazó határozata.

"Semmit nem írunk elő, az önkormányzat határozata inkább kérés a vállalkozók felé, hogy akinek lehetősége van rá, akit nem terhel meg túlságosan anyagilag, az kétnyelvű feliratokat helyezzen el Somorján" - nyilatkozta a város alpolgármestere, Pogány Tibor. Ha az SNS az önkormányzati határozat kapcsán az ügyészséghez fordul, az fog kiderülni, hogy a város semmiylen jogszabályt nem sértett meg.

Rafael Rafaj, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnöke csütörtökön közölte a nyilvánossággal, hogy pártja az ügyészséghez fordul a somorjai önkormányzat kétnyelvűséget előíró általános érvényű rendelete kapcsán, mely véleményük szerint sérti a szlovák államnyelvről szóló törvényt. Pogány Tibor erre reagálva hangsúlyozta, hogy az önkormányzati képviselők nem általános érvényű rendeletet hoztak, ha nem egyszerű határozatot, melyben a kétnyelvűség használatára kérik vállalkozásokat, valamint a különböző szervezetek és intézmények képviselőit.

"A somorjai önkormányzat mindenkit egyenlően kezel, nemzetiségre, bőrszínre, nyelvhasználatra, vagy szexuális orientációra való tekintet nélkül" - tette hozzá a település alpolgármestere, Pogány Tibor.

(SITA)