Kihúzzák a szlovák táblatörvény méregfogát

2011. augusztus 16. - 11:31 | Belföld
Magyar nyelvű szlovákiai településneveket tartalmazó új kormányrendelet készül Rudolf Chmel miniszterelnök-helyettes vezetésével. A munkacsoport által készített új lista tartalmazni fogja Bős (Gabčíkovo), Pered (Tešedíkovo), Párkány (Štúrovo), Gúta (Kolárovo), Ógyalla (Hurbanovo) és tucatnyi más, szlovák történelmi személyiségről elnevezett hazai magyar település nevét is, melyeket az úgynevezett „táblatörvény” miatt mostanáig nem használhattak hivatalosan.

„A munkacsoport munkájában történészek, nyelvészek, a kormány kisebbségi bizottságának tagjai valamint a kormányhivatal nemzeti kisebbségi főosztályának munkatársai vesznek részt” – tudtuk meg Juhász Lászlótól, a kormányhivatal Nemzeti Kisebbségi Főosztályának vezetőjétől.

A szlovákiai magyar helységnevek listájának összeállításán a munkacsoporton belül B. Kovács István, Orosz Örs, Öllös László, Simon Attila, Szabómihály Gizella és Végh László dolgozik. A testületet Bukovszky László történész, a kisebbségek jogállását felügyelő kormányhivatali osztály igazgatója vezeti.

A nemzetiségi főosztály az elmúlt hetekben levélben fordult valamennyi, kisebbségek által is lakott település polgármesteréhez a kisebbségi nyelvhasználat betartása tárgyában. „Többek között valós képet akartuk kapni az érintett települések kisebbségi – magyar, ruszin, ukrán, roma és német – nyelven való megjelöléséről is, illetve hogy az adott településen élő kisebbségiek körében mely változat van érvényben és leggyakoribb használatban” – közölte Bukovszky László. Hozzátette, eddig a megszólított 655 település több mint 80%-tól kapták vissza a kitöltött kérdőíveket.

Szabómihály Gizella örül, hogy végre sor kerül egyes szlovákiai magyar települések nevének kodifikációjára. „Az 1994-es táblatörvény mellékletében szereplő településnév-jegyzék pontatlan, sőt hibás volt, és kérdéses a jegyzékekben szereplő névformák társadalmi elfogadottsága a magyar kisebbségen belül” – magyarázta a nyelvész, aki helyesnek tartja a kormányhivatal lépését, hogy az egyes helyi önkormányzatokat is bevonják a kisebbségi nyelvű település-megjelölés kodifikációjának folyamatába.

A táblatörvény diszkriminatív rendelkezéseinek eltörlésére a közelmúltban elfogadott kisebbségi nyelvhasználati törvény ad lehetőséget. A kormányrendelet gerincét képező, kisebbségi nyelvű településneveket tartalmazó új lista első változatát a munkacsoport tagjai augusztus 22-ig készítik el. A kormányhivatal szeptember folyamán felveszi a kapcsolatot a szlovákiai és a magyarországi földrajzinév-bizottságokkal, hogy formális jóváhagyást illetve ajánlást kérjen tőlük az új helységnévlistához.

-para-