Jövőre még nem szűnik meg a koncessziós díj?

2011. augusztus 18. - 08:16 | Belföld
A kormány szerdai ülésén jóváhagyta a közszolgálati média (RTVS) finanszírozási rendszerének módosítását, amely számol a koncessziós díjak eltörlésével, ám talán csak 2013-tól.

Daniel Krajcer (SaS) javaslatában a koncessziós díjak és az állammal kötött alapszerződés alapján járó hozzájárulás helyett egy évente az állami költségvetésből nyújtott hozzájárulással finanszíroznák az RTVS működését. Az eredeti javaslat szerint már 2012. januárjától eltörölték volna a koncessziós díjakat, erre azonban 2013-ban kerülhet sor. Ján Figeľ (KDH) úgy nyilatkozott, hogy a parlamentben születhet eltérő döntés, és visszakerülhet a javaslatba a 2012-es dátum, amennyiben találnak rá forrást az állami költségvetésben.

A kulturális minisztérium javaslata tartalmazza, hogy az RTVS vezetőjének bére a nemzetgazdasági átlag négyszereséről a hétszeresére nőjön. Krajcer emlékeztetett, hogy a Szlovák Televízió és a Szlovák Rádió vezérigazgatója is a korábbiakban kétszeresét kereste egy parlamenti képviselő bérének, ami a nemzetgazdasági átlag hatszorosának felelt meg.

Az RTVS-nek nyújtandó támogatás Szlovákia GDP-jének arányában van megszabva, annak 0,142%-t teszi ki. Mivel azonban az RTVS költségvetését előbb állítják össze, minthogy kiderülne az adott év GDP-mutatója, így a két évvel korábbi GDP arányában kapja majd a támogatást. Az eredeti javaslat szerint jövőre így 93,578 millió euróhoz jutna a közmédia, kedvezőtlen gazdasági helyzet esetén azonban ez az összeg 90 millió euróra csökkenne, ami a közmédia fő tevékenysége finanszírozásához szükséges minimális összeg.

SITA/para