1998-as alvilági leszámolásokat leplezett le a rendőrség

2011. augusztus 19. - 13:43 | Belföld

A rendőrség két, 1998-ban történt gyilkosságot derített fel. Három személy ellen emelnek vádat, akik 15 évet, vagy rendkívüli büntetést kaphatnak. Erről Ľubomír Ábel országos rendőrkapitány-helyettes, és Rudolf Cádra, a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal igazgatóhelyettese beszélt sajtótájékoztatón.

Ladislav C. 1998-ban tűnt el, eltűnését élettársa, Eva P. jelentette a rendőrségen. Éppen őt vádolják ma azzal, hogy a férfit lelőtte egy pisztollyal. Az indítéka valószínűleg az lehetett, hogy megkaparintsa a férfi vagyonát. A rendőrség szerint Eva. P. 1998. június 28-án telefonon felhívta Peter Č.-t, a pozsonyi Sýkora-banda egy tagját, aki felvette a kapcsolatot egy másik állítólagos maffiózóval, Jozef K.-val, akivel együtt elásták a holttestet.



Épp ez utóbbi férfihoz köthető a második gyilkosság. 1998. március 15-én lőtték le Milan Z.-t, a dubnicai alvilág egy alakját. A konkurens alvilági banda, a Jozef K. körüli személyek állítólag először együttműködést ajánlottak neki, de miután azt elutasította, eldőlt a sorsa. Már 1997-ben megpróbálták megölni, amikor bombát rejtettek az autójába, akkor azonban egy társa vesztette életét. Jozef K. a rendőrség szerint ezt követően rendelte meg a gyilkosságot a most megvádolt Milan T.-nél, és Radovan R.-nél, akik egy szórakozóhelyről hazajövet követték Milan Z.-t. Amikor hazaért, kiszállt az autójából, akkor lőtték fejbe. 

Cádra elmondta, hogy ezeknek a gyilkosságoknak a felderítése manapság azért könnyebb, mert az elfogadott törvénykezés lehetőséget ad arra, hogy fokozatosan kihasználjanak minden bűnüldözési szervet.

Sme.sk/parav