Elfogadta a kormány az adó- és járulékreformot

2011. augusztus 19. - 17:53 | Belföld
A Radičová-kormány péntek délután jóváhagyta az adó- és járulékreformot. Ennek értelmében a jövő évtől kezdődően bevezetik az ún szuperbruttó jövedelmet, amely alapján majd az adó- és járulékalapot számítják ki.

A reform szerint az alkalmazott bruttó bérét szuperbruttóvá alakítják. Ez azt jelenti, hogy megnövelik a munkáltató által fizetett járulékokkal, leszámítva a baleset-biztosításra fizetett járulékot. A reform egyidejűleg bevezeti az egy egészségügyi, és az egy szociális járulékot, ahogy az egységes kivetési alapot az adó- és járulékfizetésnél.

Az egészségügyi járulék mindenki számára egységesen 9% lenne, kivéve az egészség-károsultakat és a rokkantsági nyugdíjakat szedőket, akiknél ennek felével egyenlő. A szociális járulék esetében a tarifa alkalmazottaknál 19%, egyéni vállalkozóknál (SZČO) 13%, megegyezés alapján dolgozók esetén pedig 10%. Az egyéni vállalkozók esetében ugyanakkor ez a járulék nem foglalja magába a táppénzért fizetendőbiztosítást. A 40%-os átalánykiadás az egyéni vállalkozók esetében korlátozva lesz, mégpedig a létminimummal, havi 200 euróban.



Jozef Mihál szociális miniszter szerint a módosítást úgy állították össze, hogy az alkalmazottak többségének nőjön a tiszta keresete. Úgy vélte, a kivételek megszüntetésével igazságosabb lesz a rendszer, és a munkáltató számára is egyszerűsödnek a követelmények. Mihál rámutatott, hogy a javaslat szerint a harmadik pillérbe fizetett járulékokat ezentúl nem fogja terhelni egészségügyi járulék.

Ivan Mikloš pénzügyminiszter kijelentette, hogy nem ismer alternatívát a kormány javaslatával szemben.

Az egyéni vállalkozók esetében a kivetési alap nőhet, ugyanis megszűnik a szociális esetében a 2-es, az egészségügyi járulék esetében pedig a 2,14-es szorzó. Az adóalapot pedig nem lehet majd csökkenteni a befizetett járulékokkal. Az egyéni vállalkozók esetében a minimális kivetési alap a létminimum 3,3-szorosa lehet, ezzel a minimális szociális és egészségügyi járulék 160,47 euróról 137,67 euróra csökken. A maximális kivetési alapot ugyanakkor ezentúl a maximális járulék helyettesíti majd, amely a szociális esetében 8 965,42 eurót, az egészségügyi esetében pedig 4 246,77 eurót tesz ki évente.

Az adóalap adómentes rése csökkenni fog, mégpedig a létminimum 19,2-szereséről a 18-szorosára mindenki számára. Ez 2012-re vonatkozóan 3 416,94 euró lesz. Közlik, hogy a jelenlegi rendszer szerint 3 644,74 euró lenne az adómentes rész a jövő évre vonatkozóan.

Az egyezség alapján dolgozók esetében bevezetik az ún. járulékos leírható részt, amely 190 eurót tesz ki. Ez azt jelenti, hogy ekkora összegig a bevétel nem lesz járulékköteles.

A bérleti díjat, illetve más tőkebevételt nem terhelnek járulékok. Az osztalékokat és nyereségbeli részesedést azonban érinteni fogja a 9%-os egészségügyi, és a csökkentett, 13%-os szociális járulék.

SITA/para