Öt személyt, köztük egy volt belügyminisztériumi alkalmazottat tartóztattak le súlyos korrupciós ügy gyanújával

2011. augusztus 26. - 14:58 | Belföld
A rendőrség lefoglalta a belügyminisztérium volt alkalmazottja, Ľuboslav D. bankszámláján lévő 87 ezer eurót, valamint a 35 ezer euró értékű BMW 3-asát. A gyanú szerint általa elkövetett közbeszerzési csalások értéke ennél sokkal nagyobb.

A rendőrség bűncselekményből származó pénzek tisztára mosásával, valamint köztisztviselői hatalmával való visszaéléssel vádolják. Előbbi bűncselekményben vád alá helyezték Pavol Ž. 35 éves vállalkozót is. Amennyiben beigazolódik bűnösségük, 20 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatóak.

A rendőrség bizonyítékai szerint Ľuboslav D. 2009-től kezdődően kenőpénzeket vett fel Pavol Ž. cégétől. Ľuboslav D. a belügyminisztérium gazdasági osztályán belül az anyagi és technikai eszközök beszerzési részlegének igazgatóhelyettese volt, ebbéli funkciójából pedig bizonyos közbeszerzések esetén olyan feltételeket szabott meg, hogy az a társaság nyerje azt meg, amelyről Pavol Ž.-vel előre megegyeztek. Ilyen megegyezések által legalább 2 734 700 euró értékben szereztek állami megrendelést az adott cégnek, miközben ez ebből származó nyereség felét a belügyi alkalmazott kenőpénzként vághatta zsebre. A kenőpénzeket províziós számlákként könyvelték el egy társaságnál, amelynek ügyvezetője Katarína I. 

Ľuboslav D. ennek értelmében legalább 178 ezer euró értékben vehetett fel kenőpénzt. A fiktív együttműködési szerződéseket Katarína I.-n kívül Mária Ž. és Ján I. is aláírták, akik szintén akár 20 év börtönt is kaphatnak tettükért.

A rendőrség még márciusban végzett házkutatást két nyitrai társaságnál, valamint Ľuboslav D.-nél és Pavol Ž.-nél. Ezek során pecséteken, okiratokat, províziós számlákat és átutalásokról szóló bizonylatokat foglaltak le. A bűncselekményből származó bevételeket e héten foglalta le a rendőrség. Amennyiben a bíróság jogerős ítéletet hoz az ügyben, a lefoglalt értékek az állam tulajdonába kerülnek.

SITA/para