A dunaszerdahelyi Pázmaneum PT bocsánatkérésre szólította fel Gašparovičot

2011. augusztus 29. - 09:00 | Belföld
Bocsánatkérésre szólítja fel Ivan Gašparovič államfőt a Pázmaneum Polgári Társulás, amely szerint Gašparovič megsértette Esterházy János emlékét, amikor egy lapinterjúban Hitler és a fasizmus hívének minősítette az egykori vezető szlovákiai magyar politikust.

A dunaszerdahelyi székhelyű civil szervezet az ügyben petíciót fogalmazott meg, amely a hét végén került fel weboldalára. Tiltakozásukhoz az internet petícióknak helyet adó oldalán lehet csatlakozni.

"A mi jelünk a kereszt, nem pedig a horogkereszt" - utalnak a petíció szerzői Esterházy egyik ismert kijelentésére.

A honlapja szerint a felvidéki magyar katolikusok szolgálatában tevékenykedő Pázmaneum Társulás emlékeztet: Esterházy János nyíltan szembeszállt a náci diktatúrával, és életét kockáztatva mentette a világháborúban a magyar, cseh, szlovák, lengyel, zsidó embereket. Emiatt a Gestapo körözte és le is tartóztatta. Ismeretes, hogy a szlovák fasiszta bábállam parlamentjében, Tiso alatt egyedül a nyitraújlaki születésű magyar politikus szavazott nemmel a zsidók deportálására. A világháború végeztével mégis igazságtalanul elítélték és bebörtönözték.

"Mi a szlovák népet mindenkor testvérünknek tekintettük és fogjuk tekinteni a jövőben is. Az ezeréves sorsközösség az Úristen műve volt, és ezt a sorsközösséget emberi erő szét nem bonthatja – mondta és vallotta Esterházy János, akit a szlovák köztársasági elnök lefasisztázott és Hitler hívének nevezett. Az elnök úr történelmi ismeretei valószínűleg hiányosak, ezért megfontolandó lenne, hogy nyilatkozatai előtt tanulmányozza át az adott történelmi időszak fejezeteit és csak utána szólaljon meg" - áll a petícióban.

"Esterházy János emlékének megsértése a felvidéki magyarság megsértése is, illetve azoké a szlovákoké, cseheké, lengyeleké, zsidóké, akiket Esterházy János a világháború szörnyű évei alatt segített, s akik örökre hálásak maradtak iránta. Felszólítjuk a szlovák államfőt, akinek minden Szlovákiában élő nemzet államfőjeként kellene viselkednie, hogy kérjen bocsánatot a barna és vörös diktatúra által üldözött, hívő keresztény Esterházy Jánost gyalázó szavaiért, s elégtételül a durva sértésért támogassa a felvidéki magyarok mártírjának mielőbbi szlovákiai rehabilitációját!" - zárul a petíció.

"Szobrot állítani Kassán Esterházynak, aki Hitler és a fasizmus híve volt, helytelen" - jelentette ki Gašparovič abban az interjúban, amelyet a Bojovníkban, a szlovákiai antifasiszták kéthetente megjelenő lapjának idei 18. számában tettek közzé.

MTI/para