Mikolaj félti a szlovák nyelv oktatását a magyar iskolákban

2011. szeptember 2. - 14:14 | Belföld
Ján Mikolaj (SNS), a Fico-kormány oktatásügyi minisztere bírálta a tárca jelenlegi vezetésének azt a határozatát, miszerint az iskolák eldönthetik, mit fognak oktatni.

Mikolaj úgy véli, ez a káoszhoz vezető út első lépése, ugyanis teljesen szétveri a következetes, egymásra épülő oktatás rendszerét. "A diák nem léphet át más iskolába, mert nem tudja, milyen tárgyakat oktatnak ott. Mi van akkor, ha egy igazgató úgy dönt, hogy a szlovák nyelvet egy magyar iskolában csak a harmadik évfolyamtól fognak oktatni?!" - fejtette ki frusztrációját Mikolaj.

Az előző kormány idején az iskolák a tananyag 30%-át határozhatták meg, ami Mikolaj szerint a legmagasabb arány volt már így is az EU-ban.

Bírálta Eugen Jurzyca jelenlegi tárcavezetőt, akit szerinte az elmúlt évben a döntésképtelenség, a tehetetlenség jellemzett, és ezért nem tudott semmilyen alapvető változást elérni az oktatásügyben. Szemére vetette, hogy nem kommunikál az ellenzékkel, csak a civilekkel. Hozzátette, hogy a parlament oktatásügyi bizottsága pedig képtelen összeülni, mert a miniszter semmit nem terjeszt be.

Mikolaj úgy vélekedett, hogy a kötelező angol bevezetésének az lett a következménye, hogy most 2000 angol tanár hiányzik az iskolákból, ráadásul ez a rendelet ellentétben áll az EU alapelveivel, amelyek szerint semmilyen nyelvet nem lehet a többi fölé emelni. Mikolaj lekezelőnek tartja a diákokra és a tanárokra nézve, hogy nem adnak ki félévi bizonyítványokat. 

SITA/para