Ki a legmegbízhatatlanabb szlovákiai politikus?

2011. szeptember 7. - 11:16 | Belföld

Reprezentatív felmérésben kereste a választ a fenti kérdésre az MVK közvélemény-kutató intézet.

Az 1038 résztvevőn elvégzett augusztusi kutatás eredménye szerint Ján Slota, az SNS elnöke jócskán elhúzott a többi megbízhatatlannak tartott politikustól. A nemzeti vezérnek nem hisz a szlovákok 40 százaléka, míg a második helyen végzett Mikuláš Dzurinda 24 százalékot „zsebelt be”. A résztvevőknek arra a kérdésre kellett három személynevet megadniuk, hogy szerintük mely politikusok okoznak komoly problémákat és rontják a politika színvonalát nálunk.

Iveta Radičová a harmadik lett 23,3 százalékkal. Bugár Béla is bekerült a top tízbe 6,9 százalékkal, Csáky Pált 3,3 százaléknyian, Duray Miklóst 1,4 százaléknyian mondták. Az ellenzéki Robert Fico az ötödik helyen végzett 21 százalékkal, ennyien nem hisznek tehát neki sem.

Ugyanakkor a volt kormányfő egyben a legkedveltebb politikus is. A megkérdezettek harmada (33,2) gondolja, hogy komoly és megbízható politikus. Második ebben a kérdésben a jelenlegi kormányfő, Iveta Radičová lett, őt 26 százaléknyian „szeretik”. Ivan Gašparovič követi őt 18,8 százaléknyi „rajongóval”. Bugár Béla, a Híd párt elnöke 15,1 százalékos támogatottsággal a negyedik legkedveltebb politikus az országban.

SITA/para