Martin Fronc szerint ideje lenne megfigyelni Magyarországot

2011. szeptember 11. - 12:01 | Belföld
Martin Front (KDH) korábbi oktatásügyi miniszter szerint az Európa Tanácsnak monitoroznia kellene Magyarországot annak kapcsán, hogy betartják-e a demokratikus alapelveket.

Fronc elmondta, az ET parlamenti gyűlésén támogatna egy ilyen javaslatot, amilyen a korábbiakban már el is hangzott. A KDH politikusa ezt a határon túli magyar állampolgárok választójoga kapcsán hozta fel, amit a Fidesz és a KDNP is deklarált.

Fronc emlékeztetett, hogy egy ilyen kezdeményezés összetett procedúrát jelent. Egy 20 képviselőből álló csoportnak kellene beadnia, majd az egész politikai grémiumnak megvizsgálnia. Elmondta, kész arra, hogy az EPP-frakción belül bezséljen erről.

Az ET parlamenti gyűlése októberben ülésezik. Az ET állásfoglalást ad ki, mely országok milyen mértékben tartják be a demokratikus alapelveket, majd aszerint nyújt tanácsot a Miniszterek Tanácsának, hogy hozzanak konkrét intézkedéseket.

Fronc szerint a határon túli magyar állampolgárok választójoga okoz problémát a két ország között, éppen ezért Szlovákiának már cselekednie kellene, de mint mondta, európai módon.

SITA/para