MVK: Az emberek kétharmada elégedetlen a kormánnyal

2011. szeptember 12. - 09:51 | Belföld
Szlovákiában csak az emberek nem egészen egyharmada elégedett a kormánnyal, majdnem kétharmad pedig negatív vagy inkább negatív véleménnyel van az Iveta Radičová miniszterelnök vezette csapat munkájáról - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét a hétfői pozsonyi sajtó közölte.

Az MVK közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a négypárti jobbközép kormányt a megkérdezettek 64, 7 százaléka ítéli meg negatívan, s csak 27,3 százalék van róla kedvező véleménnyel. A maradék nyolc százalék nem válaszolt a kérdésre.

Míg a koalíciós pártok mindegyikének támogatói között eltérő nagyságban ugyan, de 50 százalék felett van a kormány munkáját kedvezően megítélők aránya, addig az ellenzék körében szinte teljes az elutasítás. A Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) szimpatizánsainak a 94,2 százaléka, míg a Ján Slota vezette Szlovák Nemzteti Párt (SNS) híveinek 96,8 százaléka van kedvezőtlen véleménnyel a kabinetről.

A válaszadók 33,9 százaléka meg van róla győződve, hogy a koalíciónak változatlan összetételben kellene végigvinnie a választási időszakot, 27,4 százalékuk más koalíciót szeretne, 25,1 százalék pedig az előrehozott választást részesítené előnyben. Egy új koalíció létrehozását a kormánypártok közül leginkább a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) hívei szeretnék.

Ami Iveta Radičovát illeti, a megkérdezettek egyaránt 44,7 százaléka válaszolta azt, hogy a kormányfőnek távoznia kellene hivatalából, illetve hogy maradnia kellene. A kérdésre 10,5 százalék nem válaszolt.

Az Iveta Radičová kormányfő ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítványról kedden szavaz a pozsonyi parlament.

Az országos felmérést az MVK augusztus 23-29. között, 1038 válaszadó megkérdezésével végezte el.

mti/para