Nem bírságolták meg Dostál abszurd nyelvtörvénysértéseit

2011. szeptember 12. - 16:08 | Belföld
Ondrej Dostál, az OKS képviselője a Szabad információáramlás barátai névvel alapított polgári társulásának "nyelvtörvénysértő" akcióit nem büntette a kulturális minisztérium.

Dostál az államnyelvtörvény rendelkezéseinek abszurditásaira szeretett volna rámutatni. Úgy tűnik, ez sikerült is neki, ugyanis a kulturális tárca két esetben megalapozatlannak tartotta a bejelentést, egy esetben pedig nem állapított meg törvénysértést. A bejelentéseket egyébként maga Dostál tette.

Az első, megalapozatlan esetben egy audiovizuális felvétel volt a bejelentés tárgya, melyen flamand nyelven hangzottak el az Európa Tanács elnöke, Herman Van Rompuy versei az Európa Nap alkalmából megtartott kulturális rendezvényen tavaly május 10-én. A másik, a tárca által megalapozatlannak tartott bejelentés pedig azokat a szórólapokat érintette, amelyeket Dostál osztogatott, és amelyek spanyol nyelven közöltek információkat.

A kulturális minisztérium sajtóosztályáról Andrej Piško közölte, hogy az első esetben egy magánrendezvényről volt szó, amelyet az államnyelvtörvény nem szabályoz, a második esetben pedig idegennyelvű, saját kiadású szórólapokról, amelyekkel a törvény szintén nem foglalkozik.

A harmadik esetben, tavaly február 10-én Dostál egy plakátot helyezett ki a kulturális minisztérium épülete elé, amelyen Mark angol nyelven szerelmet van Bridgetnek. A minisztérium jelentése szerint a plakát egy ismert irodalmi idézetet tartalmazott: két keresztnév mellett három ismert angol szót - I love you. "Tekintettel arra, hogy általánosan érthető kifejezésről van szó, amely minimális információs tartalommal bír, a minisztérium nem állapított meg törvénysértést" - áll a jelentésben.

Piško közölte, hogy minden bejelentést nyilvántartanak, de csak néhány közülük megalapozott egy eljárás indításához.

Dostál úgy nyilatkozott, ő maga semmilyen tájékoztatást nem kapott a bejelentéseivel kapcsolatban. Hozzátette, hogy az államnyelvtörvény módosítása következtében ugyanakkor néhány eset, amit bejelentett, már nem tiltott, mások továbbra is azok, de nem szabható ki rájuk bírság.

SITA/para