Radičová elleni ellenzéki bizalmatlansági indítványról tárgyal a parlament

2011. szeptember 13. - 20:30 | Belföld
Iveta Radičová miniszterelnök elleni ellenzéki bizalmatlansági indítványról kezdett tárgyalni kedden este a pozsonyi parlament.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a bizalmatlansági indítványt azzal indokolta, hogy Radičová közvetlen munkatársai a kormányhivatalban korrupciós ügybe keveredtek, illetve hogy a miniszterelnök igyekezett elkendőzni pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) korrupciós ügyeit.

Robert Fico, a Smer elnöke pártja kezdeményezését, amelyhez a szintén ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is csatlakozott, beszédében azzal indokolta, hogy Radičová felkészületlen, képtelen kezelni az ország gondjait, irányítani a gazdaságot, nincs jövőképe, erkölcsileg csődöt mondott, s ezért "nincs joga" a kormányfői tisztség betöltésére. A volt miniszterelnök azt állította, hogy kormányzása alatt Szlovákia az Európai Unió leggyorsabban fejlődő, s egyik legkevésbé eladósodott országa volt, míg ma egyre nagyobb gazdasági és szociális gondokkal küzd.

Ján Figeľ, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke, a kormány első alelnöke visszautasította Fico bírálatát, s azt mondta: önkényesen bánik a tényekkel. A politikus szerint több mai gazdasági problémát a Fico-kormány elhibázott döntései okozták. Figeľ leszögezte: a kormány keddi ülésén egyhangúlag támogatásáról biztosította Radičovát. "Robert Fico a populizmus nagymestere" - jelentette ki Mikuláš Dzurinda külügyminiszter, az SDKÚ elnöke. Richard Sulík, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke, házelnök szintén manipulációnak minősítette Fico beszédét, s az ellenzék érveit és kijelentette, csak Radičovával az élen hajlandó kormányban maradni.

A vitába több mint kéttucatnyi képviselő jelentkezett be. A honatyák megegyeztek abban, hogy addig üléseznek, amíg szavazásra nem kerül sor.

MTI