Fura tételekért fizetett az STV - büntető eljárás indult a köztévé korábbi vezetése ellen

2011. szeptember 15. - 08:30 | Belföld
Három hónappal azután, hogy Daniel Krajcer (SaS) kulturális miniszter bejelentette a feljelentés tényét, elindult a büntető eljárás az STV 2010-es évre vonatkozó gazdálkodása ügyébn.

Eva Chudinová, a tárca szóvivője közölte, hogy miután elvégezték a 2010-es évi költségvetésről szóló szerződés pénzügyi ellenőrzését, kiderült, hogy a köztévé olyan költségeket is térített egy-egy audiovizuális mű esetében, amelyekre vagy nem volt felhatalmazása, mivel közpénzekből nem finanszírozható, vagy pedig azzal össze sem függtek, tehát szerződés sem volt róluk. Ez utóbbi esetében a szóvivő elmondása szerint pénzügyi alapelvek sérültek a közpénzekkel való gazdálkodás terén, amivel az államnak nagy kára keletkezett. Azt viszont a szóvivő nem árulta el, hogy ez milyen mértékű. A büntető eljárás idegen vagyonnal való visszaélés ügyében indult.

Krajcer korábban botrányosnak nevezte az STV tavalyi gazdálkodását. Megemlítette, hogy a Štefan Nižňanský által igazgatott köztévé mintegy 3,8 millió eurót használt fel törvénytelenül. A tévé akkori vezetése ráadásul 810.371 eurót visszatérített a minisztérium számlájára, mint fel nem használt közpénzeket.

A kulturális tárca ellenőrző csoportja bűncselekmény alapos gyanújára utal jeleket fedezett fel az ellenőrzés során, mégpedig szubvenciós csalás, gazdasági és üzleti adatok torzítása, valamint idegen vagyon kezelése ügyében. 

Sme.sk/para