Berényi: Szlovákia még mindig nem tartja be az EU-s ajánlásokat

2011. szeptember 20. - 17:09 | Belföld

Közbenjárásra kérte Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke Joseph Dault, az Európai Parlament néppárti (kereszténydemokrata-konzervatív) képviselőcsoportjának vezetőjét annak érdekében, hogy a szlovák kormány tartsa be a kisebbségekkel kapcsolatos európai ajánlásokat.

Brüsszelben kedden megtartott találkozójukon a Berényi - mint utóbb a sajtónak elmondta - megismételte, hogy Szlovákiában hiába alakult a magyarok szempontjából nyitottabb kormány, ez is figyelmen kívül hagyja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), illetve a Velencei Bizottság (az Európa Tanács mellett működő független szakértői testület) ajánlásait az államnyelvtörvény és a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítására vonatkozóan.

Felvetette Daulnak Berényi József az állampolgárság ügyét is. Rámutatott arra, hogy a szlovák ellentörvény, amelyet a mostani koalíció szintén nem tudott megszüntetni, elveszi a szlovák állampolgárságot attól, aki felveszi a magyart.

Az MKP elnöke úgy vélte, ennek hátterében az áll, hogy Szlovákiában túlságosan nagy a bizalmatlanság Magyarország és a szlovákiai magyarok iránt. Márpedig az EU a bizalmon alapul, ha ez megkérdőjeleződik két tagország között vagy egyiknek a saját közössége irányában, az az európai együttműködést érintő probléma is - fogalmazott Berényi József, aki arra kérte a francia Dault, hogy vesse latba tekintélyét, és hasson oda a szlovák kormánynál annak érdekében is, hogy változtassanak a törvényen.

Megállapították egyébként, hogy Franciaországban is van két olyan jelölt, akik valószínűleg indulnak a közelgő elnökválasztáson és kettős állampolgárságúak.

MTI/SITA/para