Radičová Mikloš szerint bejelentette: Bizalmi szavazással köti össze a mentőcsomagról szóló döntést

2011. szeptember 20. - 14:47 | Belföld

Miután nem tudott kompromisszumra jutni a kormány az euró-mentőcsomag kérdésében, a kormányfő arról informálta koalíciós partnereit, hogy bizalmi szavazással köti össze az euró-mentőcsomagról szóló voksolást.

Mindezt Ivan Mikloš pénzügyminiszter jelentette be. Hozzátette, hogy a miniszterelnök az egész párt, tehát az SDKÚ döntését közvetítette, amelyre az SaS kategorikusan elutasító álláspontja miatt jutottak.

Mikloš elmondta, a miniszterelnök múlt hét hétfői (szept. 12.) koalíciós ülésük után jelentette be szándékát, hogy amennyiben az SaS nem fogadja el a kompromisszumos koalíciós javaslatot, bizalmi szavazással köti egybe a mentőcsomagról szóló döntést. A kompromisszum az lett volna, hogy a mentőcsomag elfogadás után minden egyes, abból nyújtott kölcsönt az egész koalíció egyetértése esetén ítéltek volna meg. „Egy ilyen erős javaslatot utasított el kapásból Richard Sulík. Ezt követte Radičová bejelentése a bizalmi szavazásról. Ezek a valós tények, amelyet minden, az ülésen részt vevő személy megerősíthet“ - mondta Ivan Mikloš.

Mikloš a sajtótájékoztatón egyúttal cáfolta az SaS elnökének kijelentéseit, hogy érvelésük csak geopolitikai célokra irányul. Ugyanis – mint azt a pénzügyminiszter kifejtette – az euróövezet széthullását követő recesszió Szlovákia gazdasági teljesítményét is rontaná.

Solymos László, a Híd frakicóelnöke szerint Radičová nem zárta ki a bizalmi szavazás lehetőségét. „Nem tudom, hogy 100 százalékban eldöntötte-e akkor a kérdést” - emlékezett vissza Solymos az ominózus ülésre. Nem tudja továbbá, hogy az SaS mai bejelentése hozzájárul-e a problémamegoldáshoz.

Jozef Kollár, az SaS frakcióelnöke elutasítja az ülésen elhangzottak individuális interpretálását. Szerinte ahhoz kellene tartani magát az egyes résztvevőknek, ami a tárgyalást követő sajtótájékoztatón elhangzott. Márpedig Iveta Radičová akkor nem ejtett szót a bizalmi szavazásról - mondta.

Radičová szeptember 12-én megerősítette, hogy a tárgyaláson szó esett a bizalmi szavazásról is.

SITA/para