Jön a bankadó, drágul a cigi?

2011. szeptember 21. - 11:12 | Belföld

Ma tárgyalja a kormány Ivan Mikloš javaslatát a bankadó bevezetéséről és a dohánytermékek adójának emeléséről.

Mikloš javaslata szerint a jövő évtől kezdve speciális 0,2 százalékos adót vetnének ki a kereskedelmi bankok passzívumaira. A pénzügyi tárca számításai szerint a kereskedelmi bankok ezzel a lépéssel elveszítik adózás előtti nyereségük majdnem nyolc százalékát; az állam nyeresége pedig mintegy 50 millió euró körül alakulna.

A négy koalíciós párt közül leginkább a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) az, amelyik ellenzi az adóterhek növelését. A SaS a javaslatot azonban nem látja új adófajtának, hanem a bankbetétek biztosítása kiszélesítésének.

"Szlovákiában eddig csak a fizikai személyek betétei voltak biztosítva, most ez ki lesz terjesztve a jogi személyekre is" - jelentette ki Jozef Kollár, a SaS frakcióvezetője. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a pénz nem kerül be a költségvetésbe, hanem egy speciális számlára megy, és csak a szlovák bankszektor esetleges válsághelyzeteinek megoldására lehet majd felhasználni. "Egy ilyen intézkedéssel a SaS-nak nincs gondja" - húzta alá Kollár, aki egyben a parlament pénzügyi bizottságának az elnöke is. Hozzátette: hasonlóan áll hozzá a SaS a dohánytermékek adójának tervezett emeléséhez is.

"A Híd támogatni fogja a bankadót és a dohánytermékekre kirótt adót is" - közölte Ivan Švejna, a párt gazdasági alelnöke. A párt országos közgyűlése már szeptember elején Kassán igent mondott mindkét adóra.

A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) kedvező álláspontját Ján Figeľ pártelnök a hét végén erősítette meg. "A KDH nevében elmondhatom, hogy mindkét javaslatot támogatni fogjuk" - nyilatkozta a pozsonyi TA3 hírtelevízióban.

A dohányáruk jövedéki adóját eredetileg 2013 márciusában tervezte emelni a szlovák kormány. Az új döntés szerint azonban erre már 2012 februárjában sor kerül.

SITA/MTI/para