Boldoghy Olivér is bevallotta: magyar állampolgár

2011. szeptember 22. - 10:01 | Belföld
Szlovákiában tovább emelkedik azoknak a száma, akik nyíltan vállalják, hogy már felvették a magyar állampolgárságot. Gubík László egyetemista és mások után szerdán Boldoghy Olivér révkomáromi színész, vállalkozó is bejelentette, hogy felvette a magyar állampolgárságot, s erről tájékoztatta a szlovák belügyminisztériumot is.

Boldoghy egyben közölte: szlovák állampolgárságáról nem kíván lemondani. Ezért nyílt levélben szólította fel Iveta Radičová miniszterelnököt, hogy kormánya törölje el a Robert Fico kormánya által módosított jogszabályt.

Szlovákia a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott tavalyi budapesti döntésre reagálva úgy módosította vonatkozó törvényét, hogy elveszíti eredeti állampolgárságát az, aki felvesz egy idegent.

"Semmilyen körülmények között nem kívánok lemondani szlovák állampolgárságomról. Teljesítettem a kötelességem, bejelentettem a minisztériumnak az állampolgárság felvételét, de nem fogok kitölteni semmilyen nyomtatványt, és az irataimat sem fogom leadni, hogy elvehessék az állampolgárságomat" – nyilatkozta Boldoghy.

A módosított állampolgársági törvény alapján eddig több mint százan veszítették el szlovák állampolgárságukat.

MTI/para